YouTube introduceert aanbevelingsvrij onderwijsplatform

- Jeroen Langendam

YouTube Learning

Nadat YouTube in de praktijk al jaren wordt gebruikt in het onderwijs, heeft het bedrijf nu besloten een onderwijsplatform op te zetten. Opvallend: onder de playlists komen geen ‘recommendations’.

YouTube is door veel docenten al omarmd als waardevolle onderwijstool. De inzet van YouTube in het klaslokaal varieert enorm, zo past de ene leerkracht individuele filmpjes in binnen zijn bestaande lesstructuur, terwijl een andere leraar zelf filmpjes opneemt om leerlingen de kans te geven de uitleg later terug te zien. Weer anderen maken zelf hele playlists en bouwen hun hele lesplan rondom deze playlists.

Het was dus een kwestie van tijd voordat de online mediareus zelf een onderwijs platform zou ontwikkelen. Inmiddels is bekend dat Learning Playlist van dit bedrijf zal bestaan uit een aantal landingpagina’s die specifiek zijn gewijd aan een bepaald vak. Zo zullen er pagina’s komen voor wiskunde, muziek, taal en andere vakken. Naar verwachting zal per vak een aantal verschillende pagina’s worden opgezet, om elk niveau goed te kunnen aanspreken.

YouTube pleegt forse investering

In oktober 2018 maakte YouTube al bekend ruim $ 20 miljoen te investeren in YouTube Learning. Deze investering werd vooral ingezet om content creators aan het werk te zetten om educatieve content te maken.

Grote spelers als Khan Academy, TED-ED worden door YouTube genoemd. Maar ook een aantal particuliere kanalen die al jarenlang content van hoge kwaliteit leveren, zoals Crash Course, mogen werken aan het ontwikkelen van de content van Learning Playlists.

Geen aanbevelingen

Opvallend is dat de Learning Playlist geen geautomatiseerde aanbevelingen zal bevatten.

In het verleden kreeg YouTube veel kritiek op deze algoritmisch samengestelde aanbevelingen omdat ze kijkers naar ongepaste content brachten. Het bedrijf heeft zich altijd tegen de kritiek verzet, uit angst dat het weghalen van de recommendation minder traffic zou opleveren. Voor het onderwijs blijkt YouTube echter een uitzondering.

Ook de autoplay functie zal in Learning Playlists uitgeschakeld worden, om zo te voorkomen dat een leerling ongewenst in aanraking komt met ongepaste video content.