Woordenteller in G Suite eindelijk beschikbaar
Google Docs maakt de woordenteller eindelijk standaard zichtbaar in G Suite. Gebruikers van de gratis versie blijven aangewezen op de onhandige methode.
Het zijn soms van die kleine dingen die het grote verschil maken. Zoals een woordenteller bij een tekstprogramma. Microsoft Word heeft al sinds jaar en dag een automatische woordenteller. Ideaal voor leerlingen of studenten die een werkstuk moeten inleveren van minimaal 1.500 woorden. Maar ook voor (onderwijs-)professionals die binnen een bepaalde limiet moet blijven is de woordenteller onmisbaar
Google Docs, die grote concurrent van Microsoft Word, ontbeerde de woordenteller al die tijd. Tenminste, Google Docs had wel een wordcount functie, maar deze zat verborgen in een menu (Extra –> Aantal woorden) waar het voor veel gebruikers niet vindbaar was. Maar ook als je de functie weet te vinden, is het nogal wat gedoe. Ook de sneltoetscombinatie Ctrl + Shift + C is bij de meeste gebruikers niet bekend.
Inmiddels hebben ze ook bij Google het licht gezien. Net als bij Microsoft Word zal het aantal woorden voortaan links onderin het venster zichtbaar worden. De update is inmiddels voor alle gebruikers van G Suite beschikbaar, hoewel het per gebruiker wisselt of de wordcount al zichtbaar is. Sommige gebruikers zullen deze functie zelf moeten inschakelen via Extra –> Aantal Woorden –> Toon aantal woorden tijdens het typen.
Wanneer de woordenteller is ingeschakeld, kun je op het veld met de wordcount klikken voor extra informatie. Via dit veld zie je ook het aantal pagina’s, het aantal tekens (met en zonder spaties). Wil je alleen het aantal woorden van een paragraaf weten, dan selecteer je dit stuk.
Woordenteller alleen voor G Suite
De woordenteller wordt trouwens alleen beschikbaar voor G Suite gebruikers. Wie gebruik maakt van de gratis versie (verreweg de meeste consumenten en een handvol onderwijsprofessionals) heeft pech. Deze gebruikers blijven aangewezen op de omslachtige methode. Google heeft bekend gemaakt dat er vooralsnog geen plannen zijn om ook consumenten te laten profiteren van een feature die eigenlijk al jaren standaard had moeten zijn.