Wooflash: nieuw platform voor afstandsonderwijs

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Wooclap

Ze hadden het bijna niet beter kunnen timen: Wooclap lanceert een platform voor afstandsonderwijs. Dat komt als geroepen in het tijdperk van corona.

Wooclap is een interactief platform waar inmiddels al meer dan 200.000 docenten en leerkrachten lid van zijn. Op het platform wisselen docenten ideeën en lesplannen uit en werken ze samen aan innovatie. Wooclap komt nu ook met een online platform dat speciaal is ingericht op afstandsonderwijs. Wooflash.

Wooflash is volgens de makers gebaseerd op cognitieve wetenschappen en artificiële intelligentie. Het helpt de docent om onderwijs op maat te geven. Dankzij eenvoudige grafieken kunnen zowel de leerling als de leerkracht inzicht krijgen in de vooruitgang in het vak.

Hoe Wooflash onderwijs anders maakt.

Hélène Grossetie is verantwoordelijk voor de lancering van het nieuwe product. Ze vertelt dat traditioneel onderwijs dat is gebaseerd op herhaling eigenlijk al lang passé is. Het werkt niet, zo blijkt uit de pedagogische wetenschappen. Maar toch blijven we deze traditionele manieren gebruiken. Wooflash maakt volgens haar gebruik van technieken en methoden die wél werken: “We werken nu al enkele maanden aan dit platform en geloven dat leraren en studenten hier in deze moeilijke tijden gebruik van kunnen maken.”

Hoe werkt Wooflash

Via het nieuwe platform voor afstandsonderwijs kun je als leraar een groot aantal vragenlijsten opstellen. Leerlingen kunnen hier via hun smartphone of laptop toegang toe krijgen. Op basis van hun antwoorden bepaalt het platform welke inhoud ze vervolgens voorgeschoteld krijgen. De content kan tekst zijn, maar ook video. Maar als leerkracht blijf je aan het roer, want je kunt op elk gewenst moment handmatig ingrijpen.

Tijdens het gebruik verzamelt Wooflash continu de antwoorden van alle deelnemende leerlingen, om deze realtime te verwerken in een dashboard. Daarmee heb je als leerkracht continu in de gaten hoe je leerlingen het doen.

Release vanwege corona versneld?

Wooclap werkte al een tijdje aan Wooflash, maar vanwege Corona heeft het bedrijf besloten het platform nu live te zetten. Sébastien Lebbe van Wooclap: “We werken nu al enkele maanden aan dit platform en geloven dat leraren en studenten hier in deze moeilijke tijden gebruik van kunnen maken.”