VICLI lanceert professionaliseringstraject Exchange

- David Van Waeyenberghe

De Vlaamse ICT-coördinatorenliga VICLI heeft een professionaliseringstraject uitgewerkt. Tijdens één schooljaar kunnen ICT-coördinatoren hun kennis van technische of pedagogische ICT-coördinatie uitbreiden.

Een jaar lang bijleren van collega-ICT-coördinatoren, dat is het uitgangspunt van Exchange. De Vlaamse ICT-coördinatorenliga VICLI wil de onderlinge uitwisseling van ideeën en goede praktijken stimuleren. Het traject, dat start in september 2023, richt zicht tot zowel technische als pedagogische ICT-coördinatoren in het Vlaamse onderwijs. De contacten tussen de deelnemers vinden zowel fysiek als online plaats. Het traject omvat twee sporen: leren van elkaar en online masterclasses.

Leren van elkaar

Tijdens het professionaliseringstraject Exchange komen de kandidaten in een eerste luik terecht in kleine groepen van vier tot vijf collega-ICT-coördinatoren. Die zijn afkomstig uit andere scholen, scholengroepen, -gemeenschap of provincie. Doorheen het schooljaar gaan alle deelnemers op bezoek bij elkaar. “Elke deelnemer gaat op bezoek bij de leden van de groep waar de werking wordt toegelicht en expertise gedeeld”, aldus Koen Vandenhoudt van VICLI.

VICLI zal de groepen op een heterogene manier samenstellen. “We houden rekening met factoren zoals expertise, onderwijsnet en regio. De deelnemers mogen zelf een moment voorstellen waarop de anderen bij hen op bezoek komen. En ze mogen ook zelf de focus bepalen van de expertise die ze zelf willen delen.”

lees ook

Minister Ben Weyts: ‘ICT-coördinatoren zijn de Messi en Neymar van de school’

Masterclasses

Een tweede spoor in het professionaliseringstraject is de organisatie van vier masterclasses. “We voorzien twee technische en twee pedagogische online vormingsmomenten”, gaat Vandenhoudt verder. “In die masterclasses bespreken we thema’s zoals XR, AI, InTune, netwerken, cybersecurity, maar ook het ICT-beleidsplan komt ter sprake. Net als afstandsonderwijs, digitale didactiek, podcasts, kennisclips, digitale leermiddelen, enzovoort.”

De masterclass vindt online plaats en kan zowel synchroon ’s avonds als uitgesteld worden bekeken. “De bedoeling is dat de ICT-coördinatoren de sessies op een comfortabele manier kunnen volgen, wanneer het hen past. Als afsluiter nodigen we alle deelnemers aan het Exchange-traject uit naar het Vlaams ICT-coördinatorencongres. Daar leren ze nog meer bij van andere ICT-coördinatoren”, besluit Koen Vandenhoudt.

Deelnemen aan het traject kost 300 euro. Wie voor 1 april 2023 inschrijft, krijgt een vroegboekkorting van 50 euro. Inschrijven kan via dit formulier. Meer informatie over het traject vind je hier.