Onderwijs Vlaanderen lanceert LeerID

- David Van Waeyenberghe

LeerID maakt het leerlingen mogelijk om zich aan te melden op verschillende digitale leermiddelen met slechts één gebruikersnaam en wachtwoord.

De Vlaamse overheid heeft LeerID gelanceerd. Voor zowel de gebruikers als dienstenleveranciers zijn er geen kosten verbonden aan de single sign-on oplossing. Alle scholen en leerlingen kunnen vanaf nu instappen en het systeem testen. Geleidelijk aan zullen nieuwe dienstenleveranciers zich aansluiten en wordt LeerID verder ontwikkeld.

Één login per leerling

LeerID geeft leerlingen efficiëntere toegang tot digitale leermiddelen, via één gebruikersnaam en wachtwoord. Tot nu vereisen verschillende leermiddelen vaak aparte login gegevens. Het nieuwe platform moet de werklast van de ICT-coördinator verminderen en biedt een betere afdekking van wettelijke vereisten zoals privacy en auteursrechten. Via LeerID zullen veilig digitale toetsen, zoals de Vlaamse toetsen, kunnen worden afgenomen.

LeerID bestaat uit een reeks bouwblokken en koppelingen naar databanken. Als basis is de DISCIMUS-databank gebruikt die alle leerlingengegevens bevat. Die data worden omgezet naar LeerID-data in een apart platform. Op dat platform is ruimte voor een schoolloket waar onder andere ICT-coördinatoren leerlingenaccounts kunnen maken en beheren. Leerlingen kunnen zich via hun leerlingenloket aanmelden en accounts beheren.

lees ook

Project i-Learn loopt op het eind: hoe moet het nu verder?

Technische ondersteuning

Scholen die gebruik willen maken van LeerID stellen één of meerdere beheerders aan. Dit kan via het Gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid. Die beheerders hoeven niet per se ICT-coördinatoren te zijn. Via deze website krijgen gebruikers technische ondersteuning voor het gebruik van het Gebruikersbeheer en het LeerID schoolloket. Het gebruik van LeerID is voor scholen en leerlingen volledig gratis.

Dienstenleveranciers kunnen ook gratis instappen in het systeem. Dat kan op twee manieren. Enerzijds zullen kandidaat dienstenleveranciers worden gecontacteerd door de productmanager van LeerID. Anderzijds kunnen ze zich zelf ook aanmelden via een digitaal formulier.

Voor leerkrachten verandert er niets. De aanmelding op de toepassingen van de dienstenleveranciers maakt geen deel uit van LeerID. Leerkrachten blijven zich dus inloggen op de digitale applicaties. Er komt wel een koppeling naar de personeelsdatabank van AGODI. Op die manier kunnen aanbieders nagaan of een leraar effectief een actieve leraar is, voor deze persoon toegang krijgt tot de digitale applicatie.