Universiteit Antwerpen onderzoekt of student ChatGPT gebruikte voor paper

- David Van Waeyenberghe

Heeft een student aan de Universiteit van Antwerpen een paper geschreven met behulp van ChatGPT? Op die vraag wil de UAntwerpen snel een antwoord. De universiteit herbekijkt tegelijk de huidige evaluatievormen.

ChatGPT slaagde onlangs met brio voor een examen aan een Amerikaanse universiteit. Heeft dat nieuws een student aan de Universiteit van Antwerpen op een ‘briljant’ idee gezet? Het kan, want de universiteit start een onderzoek naar de student en diens paper. Er bestaat een groot vermoeden dat de student de populaire chatrobot ChatGPT onder de arm nam om de paper te schrijven. Dat zegt Peter De Meyer van de Universiteit Antwerpen aan VRT.

Maatregelen nemen

ChatGPT is een fenomeen. Elke dag verschijnen nieuwe berichten over het gebruik, en misbruik van de chatrobot. OpenAI lanceerde deze week nog een tool, de classifier, die mee teksten tegen de AI-lamp kan houden. Het hoeft niet te verbazen dat ook Vlaamse studenten zich een weg naar de chatrobot hebben gebaand. Al is het gebruik van externe hulpmiddelen wel verboden. Daarom zal de universiteit een onderzoek starten. “We zijn lang niet zeker, daarom voeren we het onderzoek”, aldus Peter De Meyer.

Zo zou de paper verdacht weinig bronnen hebben vermeld. Dat is niet verwonderlijk wanneer ChatGPT de tekst uit de virtuele duim zou hebben gezogen. De universiteit zal de nodige lessen trekken uit het voorval. “We zullen bestraffen, maar tegelijk beseffen we dat zulke tools er zijn om te blijven en alleen maar beter worden. We willen bekijken hoe we dergelijke systemen kunnen omarmen en implementeren in ons onderwijs op een gecontroleerde manier.”

lees ook

ChatGPT verboden in New Yorkse scholen

AI-middelen verboden

Het is nog te vroeg om vast te stellen dat er effectief fraude met artificiële intelligentie in het spel is. “Wat er tijdens de examens gebeurt aan onregelmatigheden, wordt pas na afsluiten van de examenperiode verzameld, om er verder uit te leren”, gaat De Meyer verder. “Het gebruik van ChatGPT en andere AI-middelen is niet toelaatbaar wanneer studenten daarmee proberen om het beoordelen van hun eigen kennis, inzicht of vaardigheden te verhinderen. Ons examenreglement laat nu al toe om tegen dergelijke onregelmatigheden op te treden.”

OpenAI kondigde vandaag aan dat er een betalende versie komt van de toepassing. Zo zal ChatGPT Plus 20 dollar per maand kosten. Dat het platform razend populair is, blijkt ook uit cijfers van analysefirma UBS gepubliceerd door Reuters. De chatrobot sloeg in amper twee maanden tijd een praatje met meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd. In januari gingen gemiddeld 13 miljoen mensen per dag actief aan de slag met ChatGPT. Nooit eerder rondde een applicatie zo snel deze kaap.