TikTok als onderwijs tool?

- Jeroen Langendam

TikTok wil uitbreiden, onder meer naar het onderwijs.

TikTok, de razend populaire app, wil graag een grotere rol spelen in het onderwijs. Is TikTok in het onderwijs een bruikbare tool?

TikTok kennen we inmiddels allemaal. Het is dé rage onder leerlingen. De app is vooral bekend vanwege de korte dansfilmpjes en allerlei grappige lip syncs. TikTok wil echter meer zijn dan een geinige app.

Voor de toekomst ziet TikTok zich vooral uitgroeien tot een belangrijke speler op het gebied van live broadcasting en als leverancier van educatieve content.

Volgens Bryan Thoensen, die voor TikTok eindverantwoordelijke is voor internationale content samenwerkingen heeft de Corona-pandemie ervoor gezorgd dat wereldwijd allerlei mensen aan het experimenteren zijn geslagen. Zo werd TikTok een stuk rijker. Behalve de grappige filmpjes kwam er steeds meer serieuze content beschikbaar, bijvoorbeeld over sport, koken, mode, gaming en, inderdaad, het onderwijs.

Volgens Thoensen zal educatieve content in de komende anderhalf jaar een veel groter onderdeel uitmaken van de content op TikTok.

TikTok voor live video lessen

De meest eenvoudige toepassing van TikTok in het onderwijs is een live video verbinding, waarbij de leerkracht online uitleg geeft. Dat kan natuurlijk ook via tools als Zoom, Skype en Teams, maar deze tools staan veel verder weg van de belevingswereld van de kinderen. TikTok, daarentegen, is bekend en vertrouwd.

Instructie-video’s

Ook voor het delen van korte kennisclips is TikTok een prachtig medium. Kennisclips zijn korte video’s waarin een concept wordt uitgelegd. Waar kun je deze beter delen dan op een medium dat is specifiek is ontworpen voor short video?

Commercieel

We moeten niet vergeten dat TikTok een commercieel bedrijf is. Het koppelen van content aan advertenties is een logisch verdienmodel. Thoensen denkt bijvoorbeeld aan een advertentie voor een duikcursus of een duik-vakantie na het bekijken van een video over scubaduiken.

Voor het onderwijs kan dit een probleem zijn. Want welke advertenties krijgt een kind te zien na een les over sexuele voorlichting? En wil je echt dat een kind na een geschiedenisles over burgerrechten wordt geconfronteerd met schokkende video’s over George Floyd?

Als de app een serieuze rol wil spelen in het onderwijs, is dit een kwestie die opgelost moet worden. Een advertentiefilter op basis van leeftijd zou een oplossing kunnen zijn. Maar beter is een advertentie-vrije education edition, zoals zoveel andere softwarepakketten deze ook aanbieden.

Wat de toekomst ook brengt, TikTok zal ervoor moeten zorgen dat de technologie het onderwijs dient. Zoals Thoensen zegt: “We zijn ervoor verantwoordelijk dat ‘content is king’ altijd blijft gelden.”