Tien klassen strijden om titel van Beste Factcheck-klas van Vlaanderen 

- David Van Waeyenberghe

Van 27 februari tot en met 17 maart namen klassen over heel Vlaanderen klassen uit de tweede graag secundair onderwijs deel aan de allereerste Feitencheckers Challenge van Nieuws in de Klas. Tien klassen nemen het op 3 mei, Dag van de Persvrijheid, tegen elkaar op in de grote finale. 

De Feitencheckes Challenge is deel van het Feitencheckers lespakket van Nieuws in de Klas. Deze educatieve lessenreeks voor de tweede graad secundair onderwijs geeft jongeren aan de hand van video’s, oefeningen en lesmethodieken inzicht in wat desinformatie is, wat betrouwbare bronnen zijn, hoe sociale media algoritmes werken en hoe je berichten en beelden kan leren factchecken? Naast Naast Feitencheckers is er ook Nieuwsmakers (eerste graad) en Opiniemakers (derde graad).  

factchecken 

Alle deelnemende klassen kregen drie weken de tijd om verschillende actuele berichten te factchecken. Daarvoor moesten ze uiteenlopende technieken toepassen. Dat ging van online bronnen dubbelchecken en foto’s controleren via reverse image search tot locaties opzoeken via google maps. Een vakkundige jury beoordeelde de inzendingen op correctheid en op een creatieve benadering van de zoekstrategie.  

De tien beste klassen scoorden een ticket naar de online finale op woensdag 3 mei. Tijdens de eindronde moeten de klassen feiten opnieuw checken en zal de beoordeling plaatsvinden op basis van correcte uitwerking, creatieve aanpak en tijd. De tien laureaat-klassen en hun leerkrachten zijn:  

4D2 – Moderne Talen (Sint-Lievenscollege Antwerpen) – Jeroen De Hert 

4LATc-HWEb (Sint-Rita campus college) – Freija Van Dyck 

4NWs (Natuurwetenschappen Heilig Hart van Maria-Instituut) – Stefanie Janssens 

4de jaar moderne talen (OLVP Bornem) – Stefanie Janssens  

4HWEA (Sint-Rita campus college) – Freija Van Dyck 

4MTa (Broederschool Stekene) – Michiel Bral 

4 Latijn (Heilig Hart van Maria) – Inge Aertgeerts 

3DNW + 4DNW (PTS Mechelen) – Karen Wuyten 

4HSB haar- en schoonheidszorgen (Denise Gresiac) – Yves Saerens 

4MT (Sint-Paulusschool campus Hemelvaart) – Thomas Herrero 

Belang factchecken op school 

Nieuws in de Klas wil met het lespakket en de challenge het belang van fackcheclen op school in de kijker zetten. “Op een laagdrempelige en snelle manier online informatie leren verifiëren is belangrijker dan ooit in deze digitale tijden”, zegt Lisanne Corijn, medewerker bij StampMedia en partner in de challenge. “Social media is niet meer weg te denken uit de leefwereld van jongeren. Het is een gigantische bron van informatie.” 

“Daarom is het zo belangrijk om ook op school te leren hoe ze gebruik kunnen maken van die bronnen en kritisch kunnen omgaan met die informatiestroom. Soms is fake news enkel grappig bedoeld, maar het is belangrijk te weten hoe we dat kunnen onderscheiden van elkaar.”  

lees ook

Cyberheldin Ella maakt kinderen digitaal weerbaarder 

De hoofdprijs is een bezoek aan VRT (partner van het project) en de nieuwsredactie, gevolgd door een workshop van de factcheckredactie. Voor de nummers twee en drie is een factcheckworkshop weggelegd voor de hele klas bij één van de partnerorganisaties. Alle leerlingen krijgen daarnaast een verrassingspakket van Nieuws in de Klas.