Teams / Hangouts gratis voor 35.000 leraren basisonderwijs

- Jeroen Langendam

Online samenwerking wordt voor scholen die deelnemen aan Bingel binnenkort een stuk makkelijker. Het platform gaat nameljk gratis Microsoft Teams en Google Hangouts aanbieden.

Microsoft Teams en Google Hangouts zijn platforms die chat, video-meetings en het delen van documenten ondersteunen. Handig, nu we fysiek niet meer bij elkaar in de buurt mogen komen, want met deze tools kun je een digitaal klaslokaal scheppen.

Met Teams en Hangouts kun je een videobijeenkomst plannen met de hele klas, voor instructie, vragen en om de band met je leerlingen in stand te houden en te versterken.

Integratie

VAN IN, de uitgever van onder meer het onderwijsplatform Bingel gaat samen met een tweetal specialisten, de beide platformen binnen Bingel integreren. Zodra de nieuwe integratie “live” gaat, naar verwachting aan het eind van april 2020, kunnen scholen kiezen voor hun platform naar keuze. Met een simpele druk op de knop start je een video meeting zodat je makkelijk contact met je klas kunt houden.

Bij de leerling verschijnt dan een knop “naar de les”, waarmee ze met slechts één klik op de juiste plek terecht komen. Er zijn dus geen ingewikkelde stappen nodig om eerst iets te downloaden en te installeren.

Tijdens een videobijeenkomst kan de leerkracht ook oefenopgaven uitdelen. Hij of zij kan deze meteen uit Bingel halen, eventueel ook gepersonaliseerd.

De belangrijkste winst die Hangouts en Teams opleveren zit hem echter niet in die opgaven. Deze zijn slechts een aanvulling op wat er nu al binnen Bingel beschikbaar is. De echte waarde zit hem in de sociale verbinding. Niet alleen die tussen de leerkracht en de leerling, maar ook tussen de leerlingen onderling. Bijvoorbeeld tijdens een kringgesprek. Want alleen wanneer die banden in stand blijven, voorkom je dat je klas uiteenvalt.

Extra investeringen onnodig

Het gebruik van Microsoft Teams of Google Hangouts brengt voor leerkrachten en leerlingen geen extra investeringen met zich mee. Hooguit is het in sommige gevallen handig om een microfoon aan te schaffen.

Scholen die gebruik maken van Google for Education of Office 365 for Education hebben het makkelijk, zij kunnen meteen beginnen met de nieuwe tools. Dit betreft ruwweg de helft van de Belgische basisscholen. De andere helft krijgt de kans om gratis binnen één dag tijd een online omgeving in te richten.  Ze worden hierbij ondersteund door Fourcast (Google-partner) en Microsoft.

Leren gebruiken

Voor leerkrachten en leerlinen is het natuurlijk even wennen. Daarom worden deze via webinars en tutorials geholpen om te leren werken met de (voor hen) nieuwe techniek. VAN IN verwacht veel aanmeldingen: “Wij staan natuurlijk naast de leerkrachten om hen bij dit alles te begeleiden. We starten zelfs deze week met een eerste webinar Thuisleren met Bingel’ om de digitale skills van leerkrachten te ontwikkelen. Al meer dan 4300 leerkrachten schreven zich in.”