Smartschool lanceert Analytics voor slimmere Belgische school

- Fleur Arkesteijn

Het Belgische bedrijf Smartschool, gevestigd in Oudbergen, biedt gebruikers een nieuwe module aan, waarmee scholen diverse vraagstukken automatisch kunnen analyseren. Scholen bepalen zelf wie er inzicht krijgt; de directie, leerkrachten, ouders en zelfs leerlingen zelf kunnen desgewenst meekijken. Eerder schreven we al over de veelbelovende effecten van AI op schooluitval, maar deze tool biedt ook inzicht in andere vragen.

Totstandkoming

Smartschool werkte samen met twintig scholen om onderzoeksvragen te formuleren. Directie, leerkrachten, coördinatoren en vakgroepen konden tijdens het onderzoek aangeven op welke gebieden ze meer inzicht zouden willen. Beleidsvragen kwamen zeker aan de orde, maar waren niet de belangrijkste input voor het onderzoek; de vragen zijn tevens ontstaan uit praktische vragen van leerkrachten en ouders.

Onderzoeksvragen

Gebruikers kunnen standaardvragen stellen, over het beleid, de resultaten per leerling, leerkracht of groep, leerlingenstromen, leerlingenaantallen, attesten en adviezen, of combinaties tussen deze factoren. Het is tevens mogelijk zelf onderzoeksvragen op te stellen.

De tool werkt door veel van de data die in veel scholen aanwezig is te koppelen en overzichtelijk te maken. Gebruikers van Smartschool kunnen de tool vanaf het derde trimester dit jaar zonder meerkosten gebruiken. Geïnteresseerden kunnen Smartschool een maand op de proef nemen.