Small Basic Online: de missing link in programmeerlessen
Dankzij Scratch.org en vergelijkbare talen kunnen jonge kinderen snel leren programmeren. De overstap van programmeren met codeblocks naar écht programmeren blijkt echter vaak te groot. Small Basic Online hoopt dit gat te dichten.
Microsoft is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een nieuwe programmeertaal: Small Basic. Nadat in augustus 2018 de eerste publieke proefversie (v0.9) online kwam, heeft het bedrijf nu de officiële publieksversie (Small Basic Online 1.0) geopend.
Critici vragen zich af hoe zinvol het is om een nieuwe generatie bloot te stellen aan programmeren in Basic. Initiatieven als Scratch.com maken het daadwerkelijk schrijven van code immers onnodig.
Microsoft ziet dat anders. Volgens de ontwikkelaar bestaat er nog wel degelijk behoefte aan ouderwets programmeren in complexere talen. Maar visueel of blokprogrammeren is heel anders dan programma’s schrijven in een tekst editor. Daardoor vallen veel programmeurs-in-de-dop vroegtijdig af.
Overbrug de programmeerkloof
Met Small Basic wil Microsoft het gat dichten dat bestaat tussen het programmeren met blokken (zoals het veelzijdige Scratch) en het ouderwetse tekst-programeren.
Small Basic leert de gebruikers op toegankelijke manier de fundamentele concepten aan die essentieel zijn om syntactisch correct te programmeren. Vanuit deze basis wordt elke volgende opdracht net een stukje moeilijker en leer je elke keer wat bij. Dat geeft de leerling het zelfvertrouwen en de vaardigheden die nodig zijn om complexere programmeertalen (Java, C#0 op te pakken).
Small Basic Online is compatible met verschillende leuke hardware producten, zoals de Lego Mindstorm, Raspberry Pi, Arduino en zelfs de Oculus Rift.
Nieuwe features in Small Basic Online
Met de 1.0-versie introduceert Microsoft een aantal nieuwe functies. Het meest in het oog springend is de zogeheten Library Pane. Deze zorgt voor een sterk vereenvoudigde navigatie wanneer je op zoek bent naar bepaalde elementen.
Minder mooi, maar minstens net zo handig is dat de nieuwste versie ook een verbeterde foutmeldingsstructuur biedt en een automatische debugging-modus heeft. Ook kunnen bestanden als .txt kunnen worden opgeslagen, wat het delen van code vergemakkelijkt.
Het programma biedt een uitgekiende leercurve, voelt eenvoudig aan, is sociaal en gratis te downloaden. Bovendien biedt de site een collectie tutorials en resources waarmee je leerlingen hun leerproces kunnen versnellen. Met Small Basic Online lijkt Microsoft dus een belangrijk gat in de markt te hebben gevonden.