Onverwachte patch voor Matlab

- Jeroen Langendam

De prestaties van Matlab zijn dankzij een onverwachte patch niet meer afhankelijk van welk merk cpu je gebruikt.

Mathworks, de maker van Matlab, komt tegen alle verwachtingen in met een patch om een probleem op te lossen. Een probleem waarvan deskundigen dachten dat het onoplosbaar was.

Misschien is het je wel eens opgevallen dat Matlab (van Mathworks) op de ene PC een stuk soepeler draait dan op de andere. Dat werd veroorzaakt door een niet optimale hardware configuratie. Maar dat probleem lijkt opgelost.

Matlab is een softwareproduct ondersteunt programmeurs bij het ontwerpen van AI-modellen en artificiële intelligentie (AI)-systemen. Matlab is daarnaast ook bruikbaar voor het bewerken van matrices, statistische analyses en het ontwerpen van grafische gebruikersinterfaces.

Matlab: een software fix voor hardware probleem

Een paar maanden geleden bleek dat sommige computersystemen veel minder goed met Matlab overweg kunnen dat anderen. Vooral computers met een AMD processor bleken moeite te hebben met deze software. De AMD processors maken gebruik van de Intel Math Kernel Library, die helaas is geoptimaliseerd voor Intel processors, terwijl de processors van AMD een minder efficiente route moesten volgen voor dezelfde berekeningen. Dat vertraagde de boel enorm.

Het is begrijpelijk dat Intel haar eigen processors een voorsprong wil geven op de concurrentie. Deskundigen hadden niet het idee dat dit probleem opgelost kon worden.

Mathworks blijkt echter niet voor een gat te vangen en is nu met een patch gekomen die het probleem heeft opgelost. Hierdoor werkt de AI-software ook op AMD-systemen zoals je dat zou mogen verwachten.