Nieuwe digitale leeromgeving (ELO) Universiteit Gent

- Jeroen Langendam

Ufora is de nieuwe ELO van de Universiteit Gent

De Universiteit Gent heeft besloten over te stappen op een elektronische leeromgeving (ELO). Het bestaande platvorm Minerva maak plaats voor Ufora. Ufora is het Brightspace platform van D2L.

De Universiteit Gent gebruikt met ingang van het nieuwe studiejaar een nieuwe elektronische leeromgeving (ELO). Het oude platform Minerva maakt plaats voor het Brightspace platform van D2L. Deze naam zal bij docenten en studenten niet bekend voorkomen, zij kennen het platform onder de naam Ufora.

Ufora, of Brightspace, is een cloud-based ELO. Daardoor is het toegankelijk op elke device, een belangrijk voordeel in een tijd dat elke student op een andere laptop of tablet studeert.

Meer actieve onderwijsaanpak vraagt een passende ELO

Bij de keuze voor het nieuwe platform keek de Universiteit Gent naar de mate waarin de ELO past binnen de visie die de universiteit heeft op het onderwijs. Ufora past in de strategie studenten aan te zetten tot non-stop leergedrag, doordat het de normale les verandert in een workshop, met daarbij behorende opdrachten.

De uitrol van het platform begon achter de schermen al in 2018. In de eerste fase werd het vooral gebruikt door docenten, die in de latere fase als ambassadeur optreden. De extra features van het nieuwe ELO in vergelijking met Minerva moedigden docenten zelfs aan om andere lesmodellen te omarmen. Veerle Fack, professor aan de Universiteit Gent is positief: “Ik geef mijn studenten geen traditioneel lesmateriaal te lezen, maar gebruik video’s, oefeningen en websites. Met Brightspace kan ik deze rijke content in een duidelijk systeem samenstellen, dat studenten verwijst naar het materiaal dat ze moeten leren.” Studenten reageren positief op de nieuwe lesopzet, aldus professor Fack.

44.000 studenten

Het binnenhalen van de opdracht van de Universiteit Gent is voor D2L een grote klapper. De universiteit behoort met elf faculteiten tot de grootste universiteiten in België. In totaal maken ongeveer 44.000 studenten gebruik van de nieuwe ELO, naast het docentencorps.