Nederlandse scholen mogen Microsoft 365 blijven gebruiken

- David Van Waeyenberghe

Volgens de Nederlandse onderwijskoepel SURF is de tool een tijd geleden aangepast en voldoet die zo aan de regels rond privacy en gegevensbescherming.

In Duitsland verbood de Datenschutzkonferenz (DSK) onlangs het gebruik van Office 365 in Duitse onderwijsinstellingen. Bij de buren uit Frankrijk is het debat volop gaande en raadde de onderwijsminister het gebruik af. Nederland is gerustgesteld na aanpassingen van Microsoft. Bij de noorderburen mag Office 365 wel blijven in de scholen. Dat blijkt uit een antwoord van ministers Dijkgraaf en Wiersma.

GDPR

De Duitse privacywaakhond DSK is van oordeel dat er een gebrek aan transparantie is over hoe Microsoft in Office 365 persoonsgegevens verzamelt en verwerkt. Vooral de toegang van third-party bedrijven tot die data is een doorn in het ook. Na een eerder negatief advies volgde begin december zelfs een totaal verbod op het gebruik van de computertool in het onderwijs. Volgens DSK staat het gebruik haaks op de GDPR.

In Nederland is het debat afgesloten, in het voordeel van Microsoft. Ministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma gaven de Tweede Kamer per brief antwoord op de vragen van een onderzoekscommissie. De ministers lieten een onderzoek uitvoeren door de onderwijskoepel SURF. “Zij concluderen dat er geen reden is om te twijfel aan de rechtmatigheid van het gebruik van Microsoft 365 in het Nederlandse onderwijs”, schrijven Dijksgraaf en Wiersma.

Eerder onderzoek naar Google

De bevindingen komen er volgens Tweakers nadat eerder al uitgebreid onderzoek is gedaan naar het gebruik van Google, en later ook Microsoft, bij de Nederlandse Rijksoverheid en in het onderwijs. Uit dat onderzoek kwamen verschillende aanbevelingen die door de techbedrijven zijn aangepakt. “Met deze afspraken worden de bevindingen van de DSK in Nederland voldoende ondervangen”, aldus beide ministers.

In ons land is er op dit moment geen verbod aan de orde. “Het thema ligt wel op tafel”, aldus Michaël Devoldere, woordvoerder van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. “Bij het uitrollen van de Digisprong hebben we geïnvesteerd in een Kenniscentrum. Zij zijn sowieso al in overleg met Microsoft over heel wat thema’s, waaronder privacy. Specifiek voor deze problematiek is Microsoft uitgenodigd voor dialoog met de gespecialiseerde werkgroep gegevensbescherming.”