Microsoft voegt dynamische arrays toe aan Excel

- Fleur Arkesteijn

Microsoft heeft een nieuwe data-opslag structuur toegevoegd aan Excel. Met de toevoeging is de manier waarop formules werken iets aangepast. Dynamische arrays werden vorig jaar aangekondigd, maar was toen alleen beschikbaar in specifieke uitgaven van Office Insiders.

Eerder publiceerde Microsoft een blogpost op hun website, waarin kritiek werd geuit op de manier dat formules werken in Excel: de uitkomst of het resultaat van een formule kan in slechts een cel worden getoond. Om deze limitatie op te heffen, worden nu dus Dynamic Arrays geïntroduceerd, waarbij formules en algoritmes die meerdere uitput hebben. De resultaten worden verspreid over een lijst over de matrix.

Afbeelding: Een demonstratie over het gebruik van arrays.

Microsoft introduceert een aantal nieuwe formules, die meerdere uitputs kan hebben, zoals ‘sorteren’, ‘sorteren op’, ‘uniek’, ‘filter’, ‘volgorde’ en ‘randarray’. Randarray is een functie waarmee een serie willekeurige karakters wordt gegenereerd. ‘Uniek’ laat je een lijst met willekeurige waarden in de cellen selecteren, en verwijderd alle dubbele waarden.

Iedereen die gebruik wil maken van de functionaliteit, kan zich gratis aanmelden via Office Insiders, of voor Fast Build op macOS. Microsoft is van plan de update ook in te voeren op platforms met Office applicaties.Er is nog niet bekend wanneer de functionaliteit overal beschikbaar wordt.