Mapato digitaliseert en vereenvoudigt administratie op scholen

- Cédric Van Loon

Nieuwkomer en Belgisch platform Mapato wil het overzichtelijk maken voor scholen om zaken zoals activiteiten, cursussen en inschrijvingen te beheren. Het doel is een gerichte communicatie naar leerlingen en ouders, terwijl lesgevers een duidelijk lessenrooster kunnen opstellen.

Scholen hebben vandaag haast allemaal wel een LMS-platform (Learning Management System) waarop ze digitaal werken. Zoiets werkt prima om leerkrachten en leerlingen structuur te geven, maar omvat niet altijd de administratie er rond.

Mapato wil dat gat opvullen met een eigen digitaal platform. Het mikt op specifieke instellingen zoals tekenscholen, dansscholen of muziekscholen. De online tool digitaliseert en vereenvoudigt de administratie en zorgt voor specifieke communicatie tussen leerlingen en ouders.

Administratie met Mapato

Online platform Mapato wil scholen een beter overzicht geven wat betreft inschrijvingen, betalingen, geplande activiteiten, verwerking van kortingen en het aantal vrije plaatsen per opleiding of cursus tonen. Naast een digitaal portaal waar je alles in kan terugvinden, voorziet de tool ook directe communicatie met leerlingen en ouders. Dat laatste is dikwijls een pijnpunt vandaag waar veel tijd wordt verloren.

Het platform moet ook lesgevers een betere houvast geven. Ze hebben altijd een overzicht van hun lessenrooster en geven zelf aan op welk moment van de dag ze les willen of kunnen geven. Lesgevers krijgen ook visueel een beeld welke leerlingen er in de klas zitten en hoe ze hen kunnen bereiken.

Een van de eerste gebruikers van het platform, de muziekschool van Lochristi, is alvast lovend. “Met zo’n 700 leerlingen, zowel kinderen als volwassenen, is het een hele uitdaging om met een klein team de administratie rond te krijgen. Mapato automatiseert een groot deel van de administratie rond mailings en betalingen. Een mail uitsturen omdat de leerkracht klarinet een week ziek is? Na enkele klikken is alles gecommuniceerd naar de juiste leerlingen. Vroeger vergde dit een uur of meer tijd.”

Prijs per leerling

De muziekschool in De Pinte heeft vandaag meer dan 500 leerlingen. Daar bundelt Mapato de boekhouding, administratie en online communicatie. “De tijd die we vroeger in administratie stopten, gaat nu naar het organiseren van extra workshops”, klinkt het daar.

Het uiteindelijke doel is om scholen op elk moment de juiste informatie te geven. Zo weet het exact hoeveel leerlingen per cursus of per leerkracht zijn verdeeld en hoe het staat met inschrijvingsgelden. Bij niet betaling kan er handig met een druk op de knop een reminder worden gestuurd.

Mapato is vandaag beschikbaar en kost 1 euro per lid of 10 euro per ingeschreven leerjaar. Vandaag gebruiken vijf verenigingen het, goed voor net geen 2.700 gebruikers. Wie wil proeven van het online platform, kan een gratis demo-omgeving aanvragen om te testen.