Jongeren met psychische problemen ervaren sociale media anders
Jongeren met psychische aandoeningen reageren gevoeliger op sociale media dan hun leeftijdsgenoten zonder diagnose. Ze voelen zich vaker geraakt door online feedback en vergelijken zich intensiever met anderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
Sociale vergelijking en emotionele impact groter bij kwetsbare jongeren
Meer dan drieduizend jongeren tussen 11 en 19 jaar namen deel aan het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Nature Human Behaviour. Uit de resultaten blijkt dat jongeren met een diagnose zoals angststoornis, depressie of PTSS sociale media anders gebruiken en ervaren dan jongeren zonder psychische klachten. Ze voelen zich vaker geraakt door reacties en hechten meer belang aan likes en online opmerkingen. Bovendien ervaren ze minder zelfcontrole over hun schermtijd.
Vooral jongeren met angst- en stemmingsstoornissen vertonen opvallende verschillen. Zo zegt 48 procent van hen zich vaak met anderen te vergelijken via sociale media, tegenover 24 procent in de controlegroep. Ook stemmingswisselingen en stress als gevolg van online feedback komen dubbel zo vaak voor.
De onderzoekers vonden minder verschillen bij jongeren met ADHD of gedragsproblemen. Toch onderstrepen ze dat dit geen bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen sociale media en psychische aandoeningen. Wel wijzen ze op een duidelijke samenhang tussen mentale kwetsbaarheid en de manier waarop jongeren sociale media beleven.
lees ook
YouTube breidt bescherming voor tieners uit
Oproep tot gerichter onderzoek en begeleiding
Volgens hoofdauteur Luisa Fassi is het cruciaal om psychisch kwetsbare jongeren apart te bestuderen. “Hun ervaringen met sociale media zijn fundamenteel anders. We mogen deze groep niet over het hoofd zien in beleid of begeleiding.”
Ook medeauteur Amy Orben benadrukt het belang van meer onderzoek naar specifieke sociale media-inhoud en gebruikersgedrag. “We weten nog te weinig over wat jongeren precies doen online en hoe dat hen beïnvloedt. Zonder die kennis missen we een groot deel van het verhaal.”
De studie biedt inzichten voor hulpverleners en beleidsmakers die werken aan richtlijnen voor het gebruik van sociale media bij jongeren met psychische problemen.
lees ook