Handig: Google Sheets lijkt steeds meer op Excel

- Jeroen Langendam

Cellen sorteren en filteren, gegevensreeksen selecteren voor grafieken. Google Sheets ontbeert een aantal handige functies die Excel wel heeft. Maar Google is aan een inhaalrace bezig.

Een van de grote ergernissen van mensen die voor het eerst met Google Sheets gaan werken is het ontbreken van functies die in Excel wel aanwezig zijn. Google Sheets was oorspronkelijk bedoeld als een gratis en eenvoudigere spreadsheet, maar inmiddels is Google aan een inhaalrace bezig.

Cellen op text sorteren en filteren

Het filteren van cellen is nu ook in Google Sheets mogelijk zoals we dit gewend zijn bij Excel. Maar Google gaat een stapje verder, want je kunt ook filteren op celkleur. Handig, wanneer je bijvoorbeeld alle regels waar je nog iets mee moet met geel hebt gemarkeerd.

Om te filteren kies je voor Filter -> Filter by Color, waarna je de gewenste kleur selecteert.

In Google Sheets kun je nu ook cellen selecteren op kleur.
Bron: Google

Makkelijker instellen gegevensbereik voor grafieken

Wanneer je data presenteert, maak je over het algemeen gebruik van grafieken, pie-charts en dergelijke. Het selecteren van de relevante data uit een tabel was in Google Sheets tot nu toe wat lastig, omdat je standaard alle data uit de tabel moest meenemen. Inmiddels kun je ook binnen een tabel aangeven welke kolommen uit de tabel je in je grafieken meeneemt. Zo filter je alle irrelevante gegevens uit je presentatie en wordt je verhaal nog helderder.

Bij het maken van grafieken kun je nu selecteren welke data je wel en niet wilt tonen.
Bron: Google

Om kolommen te selecteren ga je naar de chart editor en kies je eerst de kolom die op de x-as zichtbaar moet worden. Daarna kun je de kolommen selecteren die de verschillende series vertegenwoordigen.

Door kleine verbeteringen als deze vergroot Google het gebruiksgemak van Google Sheets en zal het waarschijnlijk steeds meer marktaandeel veroveren op concurrent Microsoft.