Google Sites: snel en makkelijk voor afstandsonderwijs

- Jeroen Langendam

Hoe bereik je makkelijk en snel je leerlingen? Met een goede en duidelijke website. En die bouw je heel makkelijk zelf met Google Sites.

Net zoals bij elke andere tak van sport is een snelle en correcte informatievoorziening ook in het onderwijs van essentieel belang. Denk je eens in wat voor chaos het wordt wanneer leerlingen niet weten in welk lokaal ze welk vak volgen. Of actueler: wanneer ze geacht worden in te loggen voor een 1-op-1 videomeeting met hun docent.

In normale tijden kunnen we goed uit de voeten met lokale informatievoorziening, zoals schermen met de roostering en mededelingsborden. Een goede website is dan handig, maar niet essentieel.

Voor afstandsonderwijs kun je echter niet zonder een website die snel en makkelijk te actualiseren is. Ook door mensen die géén webdeveloper zijn.

Google sites is voor dit soort doeleinden een heel handig instrument om toe te passen. Het bouwen van een goede website is makkelijk en vergt geen enkele kennis van programmeertalen. Zelfs het relatief eenvoudige HTML hoef je niet te beheersen.

Waar worden Google sites in het onderwijs voor gebruikt

In de praktijk gebruiken onderwijsinstellingen Google sites voor het faciliteren van de communicatie tussen onderwijsinstellingen, leerkrachten, leerlingen en ouders.

Voor de hand liggend is Google sites te gebruiken het delen van nieuwsupdates, zoals roosterwijzigingen en ziekmeldingen, maar ook voor het beantwoorden van veelgestelde vragen en om documenten (zoals lesstof en opdrachten) te verspreiden. Maar ook andere onderwerpen kunnen via Google sites worden behandeld, zoals informatie over studiebeurzen, boekenlijsten en tips om effectiever te leren.

Beginnen met het bouwen van een Google site? Ga naar sites.google.com/new en kies een passende thema en bouw je site zoals die voor jouw onderwijsproces het handigst is. In G Suite for Education kun je bijvoorbeeld kiezen voor de templates “Class”, “Club” en “Student Portfolio”. Zo bouw je in een handomdraai een handige site, waarop alle informatie makkelijk te vinden is.