Google Classroom geeft inkijk op toekomstige updates

- Cédric Van Loon

Door de plotse omschakeling naar thuisleren hebben niet alleen leerkrachten en leerlingen zich moeten aanpassen. Ook Google zag tijdens de omschakeling heel wat verbeterpunten en werkt er een heleboel uit de komende maanden.

Een van de belangrijkste nieuwe updates is een To-do-widget voor leerlingen en een To-review-widget voor leerkrachten. Hiermee krijgt iedereen een duidelijker overzicht wat er dringend moet gebeuren en wat later in de week of de maand pas moet worden uitgewerkt. Beide widgets tonen ook welke taken over hun deadline zijn en dringend zijn.

Verder kan je eenvoudiger klassen vervoegen dankzij specifieke join codes. Hiermee kan je met een link iemand uitnodigen vanop eender welk platform de leerkracht gebruikt om contact te houden met de leerlingen.

Google Classroom
Bron: Google

Originaliteitsrapporten

Rapporten omtrent originaliteit zitten ingebouwd in Classroom en geven de leerkracht een seintje wanneer een student plagiaat heeft gepleegd. Nu kan de tool ook leerlingen helpen door citaties voor te stellen wanneer ze iets quoten of kopiëren. Het opvragen van originaliteitsrapporten door leerkrachten verhoogt nu van drie naar vijf per klas.

G Suite Enterprise for Education-gebruikers hebben een ongelimiteerd aantal rapporten beschikbaar en kunnen nu ook rapporten oproepen tussen leerlingen in om te voorkomen dat onderling teksten worden gekopieerd.

Google Classroom

Enig nadeel voor België is dat originaliteitsrapporten enkel beschikbaar zijn in Engels, Italiaans, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds en Indonesisch. Nederlands zit er nog niet tussen en gaat er voorlopig nog niet direct aan komen.

Extra tools voor ICT-administratoren

Classroom krijgt extra tools voor ICT-administratoren die problemen dieper willen analyseren met Classroom of betere inzichten willen krijgen over het gebruik over het hele domein. Zo krijgen ze toegang tot audit logs. Accounts met een Enterprise-licentie kunnen die logs exporteren naar BigQuery of kunnen een eigen dashboard aanmaken in Data Studio.

Alle updates hierboven komen heel binnenkort naar Classroom, maar een exacte datum heeft Google nog niet. Het wil wel de komende maanden een gedetailleerde roadmap uitwerken om te laten zien wat de plannen zijn over het hele schooljaar. Zo werkt het aan diepere integratie van lestools en komt er betere statistieken om te zien hoe studenten interageren met Google Classroom. Tot slot komen er ook mobiele offline verbeteringen om wispelturige internetconnecties uit te sluiten.

Tip: Google Meet krijgt nieuwe tools om virtuele lessen beter te maken