Creatiever en productiever werken met Chromebook

- David Van Waeyenberghe

Handiger, productiever en creatiever: dat is de aankondiging van Google over de update van apps voor Chromebooks. Google zal de verschillende toepassingen de komende weken en maanden uitrollen.

De nieuwe features en geüpdatete apps moeten de creativiteit en productiviteit van Chromebook-gebruikers een boost geven. Dat is althans wat Alexander Kuscher, directeur ChromeOS Software, schrijft in zijn blog. De nieuwigheden worden stelselmatig uitgerold en moeten naast de creativiteit ook het gebruiksgemak en functionaliteit ten goede komen.

Nieuwe video editor

Kuscher pronkt meteen met de nieuwe video-editor in Google Photos die vanaf de herfst beschikbaar zal zijn. “Zelf in de stoel van een regisseur kruipen was nooit zo simpel. In een paar klikken selecteer je foto’s, video’s en thema’s en nadien ga je meteen aan de slag”, aldus Kuscher. Google Photos integreert met de Gallery en documenten apps van Chromebook zodat leerlingen of leerkrachten meteen de geselecteerde bestanden kunnen bewerken.

Er is ook goed nieuws voor wie op een meer professionele manier video’s wil bewerken. De LumaFusion app wordt ook uitgerold naar Chromebook. Hiermee zijn onder andere multi-track bewerkingen, visuele effecten, overgangen enzovoort mogelijk die het professionele benaderen.

 Schoolklaar met nieuwe en verbeterde apps

Google zet in om vereenvoudigde schoolervaringen door middel van nieuwe en verbeterde apps. Zo is het mogelijk om PDF-documenten te bewerken, uitlichten en ondertekenen in de Gallery. Deze functie rolt volgende week uit. Verder is Screencast nu beschikbaar voor iedereen om video’s, presentaties of virtuele lessen op te nemen en te delen.

Op stylus-Chromebooks kunnen handgeschreven nota’s worden bewerkt en opgeslagen. Het is ook mogelijk om die nota’s in een andere app te openen of te verzenden als PDF.

hp chromebook
Stylus Chromebook

Gekoppelde agenda’s

De tijds-en datumaanduiding bij Chromebook krijgt een ingewerkte Agenda die gekoppeld is aan Google Agenda. Wanneer gebruikers op een datum klikken, dan kunnen ze hun evenementen en afspraken in detail zien. Het is niet meer nodig om naar een aparte app of browser te surfen. Notificaties uit Agenda zullen oplichten en via de grotere pictogrammen zal het mogelijk zijn om naar een meeting of event door te klikken.

Gepersonaliseerde looks

Gebruikers die hun Chromebook authentieker willen maken, krijgen hulp van Google. Zo kan Photos worden gebruikt om achtergronden in te stellen. Die achtergrond kan zelfs op regelmatige basis veranderen. Heldere en donkerdere thema’s zijn ook perfect instelbaar en voor wie wil kunnen de thema’s automatisch veranderen.

De virtuele desktop krijgt ook een opfrisbeurt. Met een virtuele desktop is het eenvoudig om te wisselen tussen een werk- en privéomgeving. Samen met deze update is het mogelijk om apps op te slaan in een virtuele ruimte. Hiermee spaart de Chromebook de batterij omdat er geen programma’s draaien in de achtergrond. De apps in die specifieke ruimte zijn nadien gemakkelijk terug te openen.