GitHub Education: nieuwe tools voor leerkrachten

- Jeroen Langendam

GitHub, het bekende platform voor software development, heeft een aantal nieuwe producten ontwikkeld voor leraren.

Onder software-ontwikkelaars is GitHub al jaren een bekende naam. Veel studenten en leerlingen maken gebruik van de mogelijkheden van GitHub. Om het onderwijs verder te veroveren is er ook een GitHub Education.

Gereedschapskist voor leerkrachten

Leerkrachten krijgen via de Teacher Toolbox beschikking over tientallen veelgebruikte developer tools. De Teacher Toolbox doet denken aan de Student Developer Pack, dat zes jaar geleden werd gelanceerd en gratis te gebruiken is.  

Leerkrachten krijgen de beschikking over een breed spectrum aan tools. Denk hierbij aan het visualiseren van code en het monitoren van clouddiensten met Datadog. Ook bevat het een tool die de activiteit van je app store analyseert , design-hulpjes van Icons8 en een aantal ontwikkel-tutorials voor Ruby gemaakt door GoRails.

Nakijken met GitHub

Als leerkracht kun je veel tijd winnen door gebruik te maken van GitHub Classroom. Deze dienst helpt je om opdrachten te verdelen onder studenten. Dit doe je vanuit een handig vormgegeven dashboard. Het fijne aan GitHub Classroom is dat deze ook automatisch het werk van leerlingen nakijkt (autograding). De organisatie sluit daarmee aan bij de trend, want geautomatiseerd nakijken wordt steeds vaker gebruikt. Vooral bij grote groepen levert dit duidelijke meerwaarde op.

Dankzij autograding krijgen leerlingen en studenten directe feedback op hun werk, terwijl jij als leerkracht niet meer hoeft te reageren op een eindeloze stroom e-mails met de vraag wanneer het werk is nagekeken.

Autograding staat standaard “aan”, waardoor elk stuk werk dat leerlingen indienen automatisch wordt nagekeken. Dit wordt vervolgens vertaald naar een overzichtelijke dashboard waardoor je als docent meteen ziet wie van je leerlingen meer hulp nodig heeft.

Door de nieuwe functionaliteiten heeft GitHub grote kans om onder docenten net zo populair te worden als onder studenten en leerlingen.