Gentse leerlingen testen game over polarisatie en conflict

- David Van Waeyenberghe

Gentse secundaire leerlingen zijn gestart met het testen van een nieuwe game. Die moet (Gentse) jongeren helpen omgaan met polarisatie in hun leefwereld. De spelers moet in verschillende situaties keuzes maken om mogelijke conflicten te vermijden. Na de testfase volgt in het najaar de officiële lancering van de computergame.

‘Barst’, zo heet de game, is ontwikkeld door het Gents bureau Brainbugs. Het bureau kreeg de opdracht van het stadsbestuur en werkt samen met verschillende partners en, vanzelfsprekend, de jongeren. De game confronteert spelers met conflictsituaties rond onder meer discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en intra-familiaal geweld. De jongeren maken tijdens het spelen keuzen om die situaties te ontmijnen. Wie het spel herspeelt, komt steeds meer te weten over de impact van een keuze.

Gents testpubliek

De ontwikkelaars hebben een testversie klaar en die laten ze de komende weken los op Gentse jongeren. Leerlingen uit verschillende Gentse middelbare scholen en jeugdwerkingen krijgen de eer om als testpubliek te fungeren. Na het spel volgt er een nabespreking om de thema’s aan te kaarten. “Dit spel geeft (Gentse) jongeren een veilige oefenruimte om conflictsituaties te leren ontmijnen en zo voor meer dialoog te zorgen”, aldus burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Op die manier werken we ook in scholen en jeugdwerkingen aan een open en veilige omgeving.”

lees ook

Festivalgame moet jongeren overtuigen voor STEM te kiezen

“Het computerspel kan worden gespeeld na het scannen van een QR-code”, laat de Stad Gent weten. “De speler hoeft niets te downloaden op de pc, tablet of smartphone. Na de testfase, en eventuele aanpassingen, wordt het spel officieel gelanceerd bij de start van het nieuwe schooljaar.” Vrijdag vindt een persmoment plaats waar jongeren de game voor het eerst zullen testen. Een fotoverslag van dit persmoment mag je vrijdag verwachten.

Scholen of jeugdwerkingen die onder begeleiding de game willen uittesten, kunnen dat aanvragen via de Stad Gent.