GameMaker Studio 2 – voor game developers in de dop

- Jeroen Langendam

Foto: Screenshot van Steam aanbod GameMaker Studio 2

Het maken van een eigen game is een van de beste manieren om kinderen de basisbeginselen bij te brengen van programmeren. GameMaker Studio 2 komt daarbij goed van pas.

GameMaker Studio 2 is een softwarepakket voor het maken van spellen dat net wat meer diepgang biedt dan Code.org of Scratch. Het grote voordeel van de laatste twee is het gemak waarmee een beginner er mooie dingen mee kan maken. Ze zijn ideaal om basisprincipes van het programmeren over te brengen.

Als het gaat om spelontwerp hebben Code.org en Scratch echter hun beperkingen. GameMaker Studio 2 gaat verder, maar het drag-and-drop principe wordt behouden. De software richt zich op de hogere leerjaren van het primair onderwijs, hoewel ook oudere game-amateurs het programma enorm weten te waarderen.

Hoe zet je GameMaker Studio 2 in tijdens de les?

Je kunt je leerlingen niet zomaar aan het programmeren zetten. Wil je hen leren hoe je een game ontwerpt, dan moet je hen het hele proces laten doorlopen. Laat ze nadenken over hun perfecte game. Welke objecten komen er in voor? Wat zijn de doelen? Welke acties kun je uitvoeren? Bespreek elk van die componenten en zoek uit hoe je dit in het spel kunt verwerken.

Is het perfecte spel op papier ontworpen? Dan ga je bouwen. Dankzij de tutorials en demo-projecten die GameMaker Studio standaard aanbiedt leren de kinderen snel om te gaan met de gebruikersinterface. En dan kunnen ze aan de slag.

Grote community

GameMaker Studio 2 is populair. Dat betekent dat er veel support is te vinden op het levendige forum waar gebruikers elkaar ondersteunen. Je lessen zijn daardoor sterk ingebed in het echte leven. Het is zelfs mogelijk dat de kinderen hun spel aanbieden via Steam.

Vraagtekens bij de veiligheid

GameMaker Studio 2 is enorm populair onder amateur-gamedesigners. Het programma is makkelijk in gebruik en heeft een enorm scala aan mogelijkheden. Kenners zetten echter hun vraagtekens bij de veiligheid van het programma. Vooral de privacy lijkt onder druk te staan, omdat contactgegevens openbaar getoond worden. Ook bij het uploaden van een game komen je persoonsgegevens mee.

Ook de aanwezigheid van advertenties die zijn gebaseerd op je surfgedrag (behavioural advertising) of op persoonlijke kenmerken (targeted advertising) roepen vragen op.

GameMaker Studio 2 aanschaffen

De betaalde versie van GameMaker Studio 2 is verkrijgbaar via Steam en kost 83 euro. Je kunt ook kiezen voor een abonnement. Voor het onderwijs biedt YoYo games een abonnementsvorm aan waarbij je 30 dollar per jaar voor de leraar betaalt en 50 dollar per jaar voor de leerlingen (minimale afname: vijf leerlingen).