Ga voor een vlotte leesstart met de ‘Fit-voor-lezen’-website van Thomas More

- Ilene Langen

In de kleuterklas worden kleuters zo goed mogelijk voorbereid op lezen, al blijft het moeilijk voor sommige kinderen. Dankzij de ‘Fit-voor-lezen’-website van Thomas More leer je de signalen van een niet zo vlotte leesstart herkennen.

Om de leesmotivatie bij kinderen hoog te houden, is het belangrijk dat ze een vlotte leesstart maken in het eerste leerjaar. Daarom worden ze hier als kleuter goed op voorbereid. Enkele belangrijke signalen geven in de kleuterklas namelijk al aan of lezen van een leien dakje gaat verlopen.

De ‘Fit-voor-lezen’-website van Thomas More zet deze signalen op een rijtje en geeft tips mee voor leerkrachten, logopedisten en ouders. Hoewel het project al dateert van 2019, is het nog steeds een handige tool om te gebruiken.

lees ook

Boost je taalvaardigheden dankzij deze handige browserextensies

Tien aandachtspunten

Op de website vind je een checklist van tien aandachtspunten die leerkrachten zowel midden tweede kleuterklas als midden derde kleuterklas kunnen invullen. Er wordt onder andere ingezoomd op taalbewustzijn, letterkennis, fonemisch bewustzijn maar ook op de kansen die een kleuter krijgt. Niet elk kind start zijn of haar schoolcarrière namelijk met dezelfde kennis en ervaring.

Haalbaar advies

Bij elk signaal krijg je wetenschappelijk onderbouwde informatie te lezen, handige weetjes en tips voor leerkrachten en ouders. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van voorlezen en het leren van rijmpjes. Wil je ouders haalbaar advies geven? Dan kan je hen altijd doorverwijzen naar deze website.

lees ook

Odisee zet met ‘STEM-Tools!’ in op fijne motoriek bij kleuters