Educatieve game moet jonge kinderen waarschuwen voor online kinderlokkers

- David Van Waeyenberghe

Child Focus Belgium heeft een educatieve game uitgebracht, binnen het universum van Roblox, dat jonge gamers moet wapenen tegen de gevaren van online kinderlokkers.

‘OK Groomer’ is een nieuw en gratis preventiespel dat kinderen wapent tegen de gevaren van zogenaamde groomers. Dat zijn online kinderlokkers, volwassenen meestal, die doelbewust minderjarigen benaderen en manipuleren met het oog op een seksueel doeleind. Grooming kan zowel online (via de webcam, chat, spelletjes) als offline (fysieke ontmoetingen) tot seksueel geweld leiden. Child Focus Belgium beschikt over informatief en educatief materiaal om jongeren te wapenen. Daar komt nu dus een preventiespel bij.

OK Groomer

“Speeltuinen bestaan tegenwoordig ook digitaal”, steekt Child Focus Belgium van wal. “Daar is het een stuk moeilijker om kinderen in de gaten te houden. En het is gemakkelijker voor online kinderlokkers, of groomers, om onder de radar het vertrouwen van jonge gamers te winnen en daarna te misbruiken.” Het spel OK Groomer is een aanvulling op het preventiemateriaal dat Child Focus nu al aanbiedt.

Om online groomers geen vrij spel te geven, is het belangrijk dat we kinderen wapenen tegen groomer-tachtieken. Daarom bouwde Child Focus de game ‘Ok Groomer’ in het virtuele universum van Roblox. Dat is een populair online platform waarop elke dag miljoenen kinderen games spelen en creëren. Door in de typische Roblox-wereld te lopen, leren de kinderen de typische grooming-tactieken herkennen. De bedoeling van het spel is om nep-groomers te slim af te zijn in minigames en hen zo buitenspel te zetten.

In verschillende kleine games komen grooming-tacktieken als slechterik tot leven. Spelers leren om die bedriegers te identificeren, rapporteren en blokkeren. Door de speeltuin te verkennen en minigames te spelen, verzamelen jonge gamers munten. Die ruilen ze voor coole OK Groomer skins voor hun avatar. Zo laten de spelers zien dat ze echt ungroomable zijn.

Speel het gratis spel ‘OK Groomer’ via deze link.