Digitaal onderwijscafé op donderdag 16 maart
Klasveren organiseert op donderdag 16 maart het eerste digitaal onderwijscafé van het kalenderjaar. Organisator Inge De Cleyn strikte naast zichzelf nog drie interessante sprekers voor het gratis event.
Het digitaal onderwijscafé is een online event dat twee jaar geleden voor het eerst plaats vond, op maandag 25 januari 2021, om heel precies te zijn. Het café brengt mensen uit het onderwijsveld samen voor anderhalf uur praten over (meestal) ICT-gerelateerde onderwerpen. Zo passeerden thema’s als eTwinning, Lego education en computationeel denken de revue. Maar dat kan even goed rond motiverend taalgebruik zijn.
Pedagogisch ICT-coördinator
Het digitaal café is een onderdeel van Klasveren, een project van Inge De Cleyn. De pedagogisch ICT-coördinator in GO! Scholengroep 5 biedt met het platform inspiratie voor eigentijds en activerend onderwijs. Daarnaast geeft ze tal val vormingen en workshops zoals onlangs tijdens de ICT-praktijkdag. “Het is bij momenten heel druk, maar ja op dat moment komt het enthousiasme naar boven. Het is fijn om te zien dat collega’s met de tips aan de slag gaan en er geïnspireerd door geraken.”
Vorige week zat Inge nog mee in de organisatie van ‘Digivijf’ een ICT-beurs en studiedag voor de scholen van de Scholengroep 5, samen met collega’s Wouter Willems en Vik Pauwels. Vanuit Klasveren werkt ze aan de Facebookpagina, leerpaden, webinars, trajecten op maakt, digitale didactiek, activerend onderwijs, organiseert ze wedstrijden en geeft ze hulp bij vragen. Ja, Inge De Cleyn is een bezige bij en dat blijk ook uit de programmatie van het onderwijscafé.
Onderwijscafé 16 maart
Tijdens het eerste onderwijscafé van 2023 zullen vier sprekers aan het woord komen, na een korte inleiding van Inge. “Sanne De Weerdt geeft uitleg bij de manier waarop ze het vuurtje voor boeken en verhalen aanwakkert bij haar leerlingen. Sanne praat over de ‘ideale klasbib’ en geeft tips die leerkrachten meteen kunnen toepassen. Sanne zal ons aanmoedigen om af te wijken van de traditionele boekenpaden”, aldus Inge De Cleyn.
Lector logopedie aan HOGENT Sandrine De Coster neemt de deelnemers in de Teams-meeting mee langs de kracht van leesfilmpjes en het maken van een running record. Door te focussen op wat kinderen tijdens het lezen goed doen, worden ze gestimuleerd en maken ze sprongen voorwaarts. Als kers op de taart zal volgens Sandrine De Coster het leesplezier enorm worden aangewakkerd.
“Voor ik afsluit met tips voor meer digitaal evenwicht zal Wim Van Rymenant, ook een pedagogisch ICT-coördinator trouwens, een presentatie geven van Freeform. Dat is een recente app van Apple die heel toegankelijk is voor alle leeftijden. Wim zal via enkele voorbeelden handige trucjes meegeven. De deelnemers kunnen via de chat vragen stellen en daar zullen de sprekers, kort want een kwartier is snel voorbij, op antwoorden.”
lees ook
Apple lanceert collaboratieve whiteboardapp Freeform
Inschrijven verplicht
Nadat de vier sprekers hun verhaal hebben verteld, krijgen de deelnemers nog extra ruimte om vragen te stellen. “Ik stel hen ook voor om een evaluatieformulier in te vullen” gaat Inge De Cleyn verder. “Op die manier kan ik enerzijds verbeteringen aanbrengen. Maar anderzijds hoop ik zo ook nieuwe sprekers te kunnen vinden. Want het elke keer een zoektocht naar een juist evenwicht in sprekers en onderwerpen. Hoe meer keuze hoe beter, niet?”
Het onderwijscafé vindt plaats op donderdag 16 maart om 19u30. Deelnemen event van Klasveren is gratis en voor iedereen toegankelijk. Inschrijven voor het digitaal onderwijscafé kan via dit inschrijfformulier op eventbride.