Clubhouse in de klas: tien tips voordat je begint
Van de ene op de andere dag heeft iedereen het over de nieuwe social media app Clubhouse. Hoe gebruik je deze app voor je onderwijs?
De technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Zo ook de opkomst van Clubhouse. Ineens is dit nieuwe social media platform razend populair onder leerlingen. Kun je daar in het onderwijs je voordeel mee doen?
Wat is clubhouse?
De kans dat je niet eerder van Clubhouse hebt gehoord neemt met de dag af, maar laten we toch bij de basis beginnen. Clubhouse is een audio-platform waaraan je alleen mag deelnemen wanneer je een uitnodiging hebt gekregen. Vooralsnog is Clubhouse alleen te gebruiken op een iPhone, maar de ontwikkelaars verwachten binnen enkele maanden een Android-versie uit te geven.
Voordeel én risico
Omdat de app invite-only is, hoef je je geen zorgen te maken over ongewenste bezoekers. Dat maakt Clubhouse geschikt voor klassikale toepassingen. Aan de andere kant is het wel zaak op te blijven letten, want de app kan ook vergaande sociale gevolgen hebben. Het versterkt de neiging van leerlingen om groepjes te vormen en kan worden gebruikt voor online pestgedrag.
Handige tips bij het gebruiken van Clubhouse
- Wees jezelf!
- Wees doelgericht: met een doel voor ogen bereik je meer met Clubhouse. Jij bepaalt hoe je de app gebruikt, niet omgekeerd!
- Doseer: het is heel makkelijk om mooie content met je leerlingen te delen. Maar overdrijf niet.
- Gebruik Google Calender om events in te plannen
- Gebruik de mute-knop als je niet aan het woord bent om afleiding door achtergrondgeluiden te voorkomen
- Praat niet teveel: De appis een audio community, met nadruk op Community. Gun je leerling de tijd om vragen te stellen of de stof te verwerken.
- Gebruik een duidelijke foto, zodat je leerlingen je makkelijk kunnen herkennen (en niet per ongeluk de verkeerde persoon gaan volgen).
- Link je Clubhouse met een Instagram account om makkelijker contact te leggen met leerlingen
- Ga op verkenning uit. Gebruik het vergrootglas en zoek op naam of expertise om bronnen te vinden die je in de les kunt gebruiken
- Wordt lid van de juiste (kleine) “rooms”. Kleinere communities zijn vaak specialistischer waardoor je hier meer kans maakt een “pareltje” te vinden.
Deze tien tips helpen je om het nieuwste social media platform effectiever te benutten. Maar zoals bij elk nieuwe social media platform geldt ook bij Clubhouse dat je het in de praktijk moet leren. Ga daarom eens op onderzoek uit.
Speel met de mogelijkheden en zorg dat je Clubhouse in de vingers hebt. Leer de app kennen, voordat je hem in de klas gaat gebruiken. Want als je onvoldoende weet waaraan je begint, is de kans op blunders terwijl je lesgeeft groot.
Heb jij een goede tip die wij nog niet hebben genoemd? Ben je enthousiast over Clubhouse, of juist niet? We horen het graag.