Child Focus geeft vorming over online veiligheid

- David Van Waeyenberghe

Child Focus, de bedrijfswereld en lagere scholen in heel België hebben de handen in elkaar geslagen om 171 Internet Safe & Fun-workshops te geven. Vrijwilligers uit bedrijven maakten vandaag hun agenda vrij om leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een aantal basisreflexen aan te leren over online veiligheid, in het bijzonder rond privacy, cyberpesten, sexting en online vriendschappen.

Child Focus ziet de laatste jaren het aantal meldingen van problemen gelinkt aan online veiligheid stijgen. “Leerkrachten en begeleiders contacteren ons almaar meer voor situaties van grensoverschrijdende sexting”, aldus een persbericht. Het Internet Safe & Fun-programma geeft honderden scholen een duwtje in de rug voor de mediawijsheid van hun leerlingen en bespreken de voordelen en risico’s van sociale media.

Positief perspectief 

In de interactieve Internet Safe & Fun-workshops leren kinderen van 10 tot 12 jaar de juiste reflexen voor een leuk, veilig, bewust en kritisch internetgebruik. De animatoren bekijken samen met de jonge internetgebruikers hun online activiteiten vanuit een positief perspectief en maken hen tegelijk bewust van de risico’s die ze soms (durven) nemen op platformen zoals TikTok, Snapchat, Instagram en Roblox.

Deze actiedag vindt twee keer per jaar plaats. Jaarlijks bereikt Child Focus op die manier tussen de 12.000 en 14.000 leerlingen. De animatoren bespreken vier concrete gelinkt aan platformen die de kinderen gebruiken om het voor hen zo herkenbaar mogelijk te maken.

Hulp uit bedrijfswereld

Child Focus kan voor de workshops rekenen op verschillende partners uit de privésector. Personeelsleden van Proximus, Deloitte, Microsoft, Allen & Overy, Ernst & Young, NTT, Inchcape en Sopra Steria nemen deel aan deze editie. Steeds meer bedrijven integreren deze actie in hun CSR (Corporate Social Responsability)-initiatieven. Child Focus levert het didactisch materiaal en leidt de werknemers op zodat ze zelf de Internet Safe & Fun-workshops kunnen geven. 

“We zijn erg dankbaar dat partnerbedrijven ons steunen met Internet Safe & Fun, want we hebben deze steun heel hard nodig. Child Focus is immers niet structureel gesubsidieerd, waardoor we ook voor het verwezenlijken van onze missies rond verdwijningen, seksuele uitbuiting en preventieprojecten beroep moeten doen op externe financiering en hulp van donateurs en partners”, zegt Heidi De Pauw, Algemeen Directeur Child Focus.

lees ook

Educatieve game moet jonge kinderen waarschuwen voor online kinderlokkers

Internet Safe & Fun is een eerste stap. Leerkrachten kunnen nadien verder aan de slag met hun leerlingen. Child Focus biedt een brede waaier aan educatief materiaal aan om rond online veiligheid aan de slag te gaan. Na de Internet Safe &Fun-workshop krijgen leerkrachten een overzicht van het gratis beschikbare leermateriaal om bepaalde aspecten van dit thema verder uit te diepen (Clicksafe, Catalogus preventiemateriaal, Quiz – Internet Safe & Fun).