Apple lanceert collaboratieve whiteboardapp Freeform

- David Van Waeyenberghe

Het nieuwe platform is beschikbaar op zowel iPhone, iPad als Mac en laat tot 100 personen tegelijk samenwerken aan een project of brainstormsessie.

Met zijn allen samenwerken aan een project, ongeacht de plaats of het toestel. Dat is Freeform, de nieuwe applicatie van Apple, in een notendop. De app is beschikbaar in de jongste versies van iOS, iPadOS en macOS. Freeform moet gebruikers helpen bij het visueel maken van een ontwerp op een flexibel canvas. Het biedt alle deelnemers de kans om zaken te delen, aan te passen en samen te werken zonder te hoeven nadenken over lay-out of bestandgrootte.

Eindeloze mogelijkheden

“Freeform biedt gebruikers van iPhones, iPads en Macs eindeloze mogelijkheden”, zegt Bob Borchers, ondervoorzitter van de mondiale Product Marketing bij Apple. “Binnen een oneindig canvas kunnen gebruikers bestanden uploaden, projecten integreren in iCloud en samenwerken met collega’s. Freeform zorgt voor een gedeelde ontmoetingsplaats voor brainstormsessies. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om deelnemers uit te nodigen. Het kan zelfs via FaceTime.”

Freeform geeft gebruikers de mogelijkheid om ongelimiteerd samen te werken aan projecten. Tot 100 deelnemers kunnen tegelijk aan één document werken en hun eigen nota’s, opmerkingen, statistieken en tekeningen toevoegen. Wie vanop een iPhone werkt, kan bijvoorbeeld met de vinger bepaalde zaken aanduiden. Naast aantekeningen maken is het mogelijk om bestanden zoals foto’s, audio, video, etc. aan het project toe te voegen. Via de preview-knop kunnen deelnemers het document bekijken, zonder de app te moeten verlaten.

FaceTime

Apple-gebruikers kunnen Freeform inzetten net zo goed inzetten voor een gezamenlijk project als voor een eigen, standalone canvas. Het platform laat dus tot 100 deelnemers toe, al vragen wij ons af hoe dat allemaal praktisch vlot kan verlopen. Met een paar collega’s of studenten samen aan één project werken, dat lijkt ons een stuk gemakkelijker. Zeker omdat Apple het mogelijk maakt om deelnemers live te zien via FaceTime.

De applicatie kan worden gelinkt aan de iCloud zodat alle deelnemers op elk moment aan het document kunnen werken. Dat moet volgens Apple zorgen voor een vlekkeloze integratie van het project binnen het team. Nieuwe deelnemers kunnen worden uitgenodigd via een link of e-mail. Daarnaast is het ook mogelijk om screenshots te nemen en het canvas te exporteren in PDF. De toepassing is beschikbaar voor elke Apple-gebruiker met iOS 16.2, iPadOS 16.2 en macOS 13.1.