Whadda moedigt STEM aan op Dag van de Wetenschap

- Ilene Langen

Het Belgische maker elektronica-merk Whadda neemt deel aan de Dag van de Wetenschap op zondag 28 november. Daarmee wil het bedrijf zowel meisjes als jongens aanmoedigen om te kiezen voor STEM.

Tijdens de Dag van de Wetenschap op 28 november kan iedereen een kijkje gaan nemen achter de schermen van labo’s, universiteiten, musea en bedrijven. Dit jaar zal dat zowel online als op locatie doorgaan.

Maker elektronica-merk Whadda doet mee en zet in op twee webinars en een leuke wedstrijd voor kinderen. Op die manier wil het bedrijf STEM-richtingen op een speelse manier promoten.

Vroeg begonnen is half gewonnen

De Vlaamse Regering wil tegen 2030 de bevolking klaarstomen voor STEM dankzij het STEM-actieplan 2020-2030. Anders zullen naar eigen zeggen tot wel 500.000 plekken op de arbeidsmarkt niet ingevuld raken.

Whadda is van mening dat we de interesse voor STEM van jongs af aan moeten aanwakkeren. De producten van het bedrijf focussen dan ook vooral op kinderen leren solderen en programmeren, al vinden volwassenen er ook hun gading.

Meisjes aan de top

Verder blijft het aandeel meisjes in STEM-richtingen laag, al gaat het langzaamaan de goede richting uit. De ambitie op lange termijn is volgens Whadda toch om een gelijke verdeling te creëren. Het bedrijf wil daarom specifiek meisjes uitdagen om aan de slag te gaan met hun producten. Wanneer ouders voor minder genderstereotiep speelgoed kiezen, kunnen vooroordelen pas doorbroken worden.

Webinars en een wedstrijd

De webinars brengen de projecten van Whadda tot leven en worden gegeven door de dertienjarige Mauro Druwel, programmeer- en roboticakrak. De wedstrijd die het bedrijf organiseert is bedoeld voor jongens en meisjes tot 14 jaar.

Deelnemen kan op het platform van de Dag van de Wetenschap en op de website van Whadda. Je hoeft enkel maar de paarse lichtjes in de Whadda-video te tellen. Je maakt daarmee onder andere kans op een Start to Solder-set en een Whadda XL-kit naar keuze.