Wetenschapsbattle 2023 zoekt helderste wetenschapper van Vlaanderen (UPDATE)

- David Van Waeyenberghe

Op donderdag 23 maart vindt de Wetenschapsbattle plaats in Technopolis. 450 kinderen live en nog eens 5.000 online beoordelen vijf presentaties en kiezen aan het eind de winnaar.  

Het thema van 2023 is voedsel. Hoe zorgen we voor gezond, duurzaam en betaalbaar eten op ons bord? De Wetenschapsbattle laat geeft vijf onderzoekers exact tien minuten de tijd om hun werk voor te stellen. De leerlingen van Basisschool Blik in Edegem zorgen voor een vlot verloop van de wedstrijd. Ze houden de tijd in de gaten en, niet onbelangrijk natuurlijk, ze maakten een selectie van vijf wetenschappers.  

Helderste wetenschapper van Vlaanderen 

De battle is een jaarlijkse wedstrijd waarin vijf wetenschappers hun onderzoek voorstellen aan een bomvolle zaal lagereschoolkinderen, van het eerste tot het zesde leerjaar. Via een livestream volgen duizenden Vlaamse schoolkinderen de battle online mee. Vorig jaar was het thema ruimte, dit jaar staat voedsel centraal. “Met de Wetenschapsbattle willen we meisjes en jongens op jonge leeftijd warm maken voor wetenschap en techniek”, zegt Hans Van de Water, acht jaar geleden bedenker van het initiatief.

Eén van de middelen is de wetenschap naar de school te halen. Zo krijgen de kinderen de hoofdrol en ontplooien ze hun eigen talenten. “We ontdekten dat presenteren voor kinderen de ideale leerschool is voor wetenschappers om hun onderzoek op een heldere en overtuigende manier uit te leggen. Door co-creatie tussen kinderen, wetenschappers, leerkrachten en communicatiecoaches creëren we een totaal nieuwe leeromgeving voor alle betrokkenen.” 

Vijf wetenschappelijke onderzoeken 

De Wetenschapsbattle krijgt steun van Alimento, Fevia, Inagro en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Basisschool Blik selecteerde deze vijf wetenschappelijke onderzoekers: 

  • Evelien Mertens (Erasmushogeschool Brussel) – Van boon naar dinosaurus met de 3D voedselprinter 
  • Wout Vierbergen (ILVO, KU Leuven) – De beste frietjes: kijken onder de schil van aardappelen 
  • Reindert Devlamynck (INAGRO) – Eten eenden graag kroketten? 
  • Wim Derave (Ugent) – Word je van melk drinken sterk? 
  • Judith Wellens (FWO, KU Leuven) – Help je mee om choco gezond te maken? 

Presenteren voor kinderen

Basisschool Blik selecteerde de vijf onderzoekers uit een lijst van tien, voorgelegd door Hans en zijn team. “Nadat de vijf onderzoekers bekend waren, hebben we hen getraind want spreken voor kinderen vergt toch wat aanpassing”, zegt Van de Water. Met zijn bedrijf The Floor is Yours coacht hij onderzoekers in het communiceren. Nu moeten ze 450 kinderen overtuigen van hun product.

“De kinderen van de basisschool hebben een jury samengesteld en zullen bijkomende vragen stellen aan de onderzoekers. Nadien zullen de aanwezige kinderen, uit vijf verschillende scholen, een oordeel vellen. De winnaar krijgt een trofee, gemaakt door basisschool Blik. Verder hangen er geen prijzen aan vast, behalve de eer van de overwinning”, besluit Hans Van de Water.

De Wetenschapsbattle vindt plaats op donderdag 23 maart in Technopolis. Klassen die de presentaties graag live meevolgen, kunnen terecht op de livestream via deze link. Het programma start om 13 uur en stopt rond 15u20. Meer info via de pagina van Wetenschapsbattle

UPDATE 23/03: Reindert Devlamynck pakte het jonge publiek in tijdens de Wetenschapsbattle. Zijn betoog over eendenkroos kreeg het meeste bijval en dus mag Reindert zich een jaar lang de helderste wetenschapper van Vlaanderen noemen.