VRT NWS lanceert EDUbox over AI

- Jeroen Langendam

Een eerdere editie van EDUbox, over data in de pers.

Ook dit jaar komt VRT NWS met een aantal educatieve lespakketten. De eerste EDUbox gaat over Artificiële Intelligentie (AI).

Net als in voorgaande jaren geeft de VRT ook dit schooljaar weer een aantal edities van de EDUbox uit. De EDUbox is een educatie-product van VRT NWS dat zich richt op jongeren. Elke box gaat over een specifiek onderwerp en daagt uit om zelf aan de slag te gaan en zo kennis te maken met belangrijke onderwerpen.

De EDUbox is bedoeld als lesmateriaal voor het secundair onderwijs en is afgestemd op vastgelegde eindtermen, zoals mediawijsheid en onderzoeksvaardigheid. De aansluiting op bekende eindtermen maakt dit product geschikt voor klassikaal onderwijs. Het nodigt uit om in projectgroepen aan het werk te gaan. Elke box bevat een groot aantal fiches, die elk een stukje theorie, een opdracht of praktijkoefening vertegenwoordigen. Naast de fiches bevat elke box een schat aan (digitaal) lesmateriaal.

Een EDUbox vol Artificial Intelligence

De eerste EDUbox van 2019-2020 gaat over Artificial Intelligence (AI). VRT NWS werkte samen met een aantal deskundige partners, zoals het Kenniscentrum Data en Maatschappij om een lespakket te creëeren dat verder gaat dan de hype, of de horror. Volgens de één is AI de oplossing voor al onze problemen, de ander ziet AI als een voorbode voor een opstand van robots, zoals we die kennen van de Terminator-serie. Maar wat AI nu precies wél en niet kan is vaak in nevelen gehuld.

De EDUbox spreekt jongeren aan doordat deze aansluit bij populaire thema’s. Zo krijgen de leerlingen een zombie-apocalypse te laten ondergaan. De enige manier om deze te overleven is door een goed onderscheid te maken tussen mensen en zombie. Hoe? Met een AI-systeem en neuraal netwerk.

Meer informatie?

Meer informatie over deze editie en voorgaande edities van de EDUbox is te vinden op de site van VRT Onderwijs.