Vlaamse regering keurt 11 XR-projecten in BSO en TSO goed

- Cédric Van Loon

Met een totale investering van 6,5 miljoen euro wil de Vlaamse regering XR-projecten (virtual, augmented en mixed reality) een boost geven.

In de paasvakantie lanceerde de Vlaamse regering een oproep om binnen het BSO en TSO meer gebruik te maken van XR-toepassingen voor praktijklessen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts reserveerde 6,5 miljoen euro voor de nodige hardware-aankopen waaronder bijvoorbeeld VR-brillen, toegepaste software en ondersteuning voor vakleerkrachten.

Met een VR-bril kunnen leerlingen bijvoorbeeld virtueel kennismaken met de allernieuwste assemblagetechnieken, levensechte brandoefeningen doen of computervaardigheden aanscherpen. Het geeft leerkrachten heel wat mogelijkheden om dankzij nieuwe technologie praktijklessen in de bedrijfswereld naar de schoolbanken te brengen.

Vrijdag 15 juli keurde  de Vlaamse regering 11 projecten goed waarvan 6 projecten van Agoria-leden:

  • The Learning Bridge 2.0 goes EHBO: Veiligheidstraining in praktijkgericht onderwijs (Campus FXL) in samenwerking met One Bonsai.
  • De Doorkijkcompressor:  Virtueel werken met schroefcompressor, een samenwerking tussen Atlas Copco & Supportsquare.
  • VR welding Machine: Virtueel Lassen voor 2de & 3de graad, samenwerking Richtpunt Campus Hamme met Mtech+.
  • EduMac- XR: Educatieve XR training om te leren werken met complexe bewerkingsmachines. Delaware maakt deel uit van het partnerschap.
  • Proof of Concept: ontwerp van een open Vlaams dataframework en leerdatadashboard voor innovatieve technologie, gestuurd door nieuwe VR. Supportsquare maakt deel uit van het partnerschap.
  • Ev’nAR 2.0: hololens toepassing om les te geven over (de onderdelen van) een elektrisch voertuig en het veilig leren vrijschakelen van de hoge spanning. Audi maakt deel uit van het partnerschap.