Verovert Coursera dankzij covid-19 plekje binnen curriculum?

- Jeroen Langendam

Door covid is het stil op de campus. Tijd voor MOOCs om hun plek in het onderwijs in te nemen?

Coursera, sinds 2012 bekend om haar online colleges, vindt dat het tijd wordt dat MOOC de erkenning krijgt die het verdient.

Bij gesprekken over onderwijsvernieuwing en digitalisering valt al snel de naam Coursera. Sinds 2012 is dit bedrijf toonaangevend in online onderwijs, met digitaal lesmateriaal van gerenommeerde universiteiten. Een certificaat van Coursera is echter nog steeds minder waard dan een “echt” diploma. Onderwijsinstellingen vonden dat wel prima en wilden daar geen verandering in brengen.

Nu de pandemie traditionele onderwijsinstellingen dwingt om al het onderwijs digitaal te maken, zit Coursera op eerste rang. Terwijl traditionele onderwijsinstellingen slechts mondjesmaat online materiaal ontwikkelden, werkte het bedrijf aan het alsmaar verbeteren van haar lesmateriaal. Daardoor heeft Coursera een enorme voorsprong op andere bedrijven.

Voor Jeff Maggioncalda, CEO van Coursera is het logisch dat onderwijsinstellingen die hun lesmateriaal op stel en sprong moeten omvormen naar online colleges niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. Liever springt Coursera zelf in het gat. Onder de naam “Coursera for Campus”  kunnen onderwijsinstellingen de MOOCs inkopen.

Studiepunten voor MOOCs

Het volgen van een cursus op Coursera (dat voor studenten al sinds maart helemaal gratis is), zou daarmee studiepunten opleveren en een integraal onderdeel worden van het onderwijs. Voorwaarde is wel dat scholen erop kunnen vertrouwen dat studenten niet kunnen frauderen met toetsen, examens en inleveropdrachten.

Betaalde functies

Coursera for Campus is in een beperkte versie gratis beschikbaar. De betaalde versie zal onder meer functies bevatten die voorkomen dat studenten bij online toetsen valsspelen, zoals een geïntegreerde examensurveillance. Ook bevat de betaalde versie ingebouwde plagiaatdetectie (TurnitIn) en voorkomt het dat bepaalde URL’s gedeeld kunen worden met anderen.

De betaalde versie van Coursera for Campus zal onderwijzers ook de mogelijkheid beiden om cursussen samen te stellen die rondom (en in) het eigen curriculum passen.