Smartphoneverbod in lager onderwijs en nieuwe digisprong

- Cédric Van Loon

De toekomstige Vlaamse regering wil een smartphoneverbod invoeren in de lagere scholen. In het middelbaar onderwijs blijft de autonomie behouden, maar scholen worden aangemoedigd om strenger op te treden. Er is ook 400 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe Digisprong.

Tijdens de onderhandelingen over het Vlaamse regeerakkoord is een akkoord bereikt over een smartphoneverbod in het lager onderwijs. De maatregel komt er vooral op vraag van Vooruit en CD&V, en volgt op een gelijkaardig verbod in het Franstalig onderwijs. Middelbare scholen vallen buiten dit verbod, al wordt er wel aanbevolen om strenger op te treden tegen smartphonegebruik.

Symbolische maatregel

In de praktijk zal het verbod waarschijnlijk weinig verandering teweegbrengen. Koepelorganisaties zoals het GO! en OVSG wijzen erop dat er al afspraken bestaan over het gebruik van smartphones in het lager onderwijs. Zo worden telefoons vaak in een bakje vooraan in de klas verzameld of moeten ze in de boekentas blijven tijdens de les. “Het verbod is vooral symbolisch”, verklaart Koen Pelleriaux van het GO! aan De Tijd.

Ook OVSG ziet weinig impact op de huidige werking. “De autonomie van de scholen heeft altijd goed gewerkt”, aldus directeur Walentina Cools. Extra richtlijnen voor het secundair onderwijs zijn voorlopig niet gepland, al wordt wel aangemoedigd om de bestaande afspraken strenger te handhaven.

Digisprong van 400 miljoen euro

Er wordt naar verluidt ook 400 miljoen euro vrijgemaakt voor een tweede grote Digisprong volgens VRTnws. Dat is gelijkaardig de 375 miljoen euro die de Vlaamse regering beschikbaar stelde in 2020. Toen waren er deze vier ankerpunten:

  • een toekomstgerichte en veilige ICT-infrastructuur voor alle scholen van het leerplichtonderwijs
  • een sterk ondersteunend en doeltreffend ICT-schoolbeleid
  • ICT-competente leraren en lerarenopleiders en aangepaste digitale leermiddelen
  • een kennis- en adviescentrum ‘Digisprong’ ten dienste van het onderwijsveld.

Het is afwachten tot de officiële septemberverklaring van de nieuwe Vlaamse regering om te weten of er nieuwe wijzigingen of voorwaarden aan deze subsidie worden gekoppeld.