Sam Altman (OpenAI): “AI zal onderwijs revolutioneren maar leren niet vervangen”

- David Van Waeyenberghe

Artificiële intelligentie zal voor een grote ommezwaai zorgen in het onderwijs, maar het zal het leerproces niet vervangen. Die open deur heeft Sam Altman, oprichter en CEO van OpenAI (ChatGPT, Dall-E,…) ingetrapt tijdens een toespraak in Japan.

De topman en oprichter van OpenAI was maandag te gast in de Keio universiteit, waar hij in gesprek ging met enkele studenten. Altman had het onder andere over huiswerk, weet The Economic Times. “Huistaken zullen nooit meer helemaal hetzelfde zijn”, weet de grote baas achter ChatGPT en andere AI-modellen. “We hebben een nieuwe gereedschap in het onderwijs, zie het als een rekenmachine zonder woorden. Daarom zal de manier van lesgeven moeten veranderen, net als de manier van studenten beoordelen.”

Wereldtournee

Wie Schoolit al een tijdje volgt, weet dat we van bij de lancering van ChatGPT eind vorig jaar de trends opvolgen. De mogelijkheden die AI biedt zijn enorm: van teksten genereren tot mensachtige gesprekken voeren. Tegelijk met de verwondering groeide ook de bezorgdheid over eventueel misbruik door studenten. De tool zou het zomaar mogelijk maken om in een handomdraai volledige essays uit te werken.

Sam Altman is in Japan als onderdeel van een wereldtournee waar hij zakenmensen en politieke leiders ontmoet om de mogelijkheden en regelgeving voor AI te bespreken. Over die regelgeving heeft Altman het al eerder gehad, en niet alleen voor het onderwijs. Zo zei hij eerder dat “als deze technologie fout gaat, dan kan het behoorlijk fout gaan.” Die overtuiging is er ook binnen de onderwijswereld. Zo stelde de KU Leuven afgelopen weekend nog haar AI-richtlijnen voor.

lees ook

KU Leuven publiceert richtlijn voor verantwoorde AI in onderwijs en onderzoek

Positief gevoel

Volgens Altman staan er nog heel wat ontwikkelingen in de wachtkamer. “De gereedschappen die we hebben zijn nog steeds primitief in vergelijking met de tools die we over een paar jaar zullen hebben.” De CEO van OpenAI gaf aan dat hij zich positief voelde over regelgevende kaders voor AI na zijn gesprekken met wereldleiders. Toch bleef hij oproepen voor gepaste veiligheidsmaatregelen en regelgeving.

Altman herhaalde ook dat de komst van AI bepaalde jobs zal doen verdwijnen. Al nuanceert hij meteen de rol van AI. “Ik denk niet dat AI de impact zal hebben op werkgelegenheid die mensen verwachten. Er zullen ook nieuwe categorieën van banen ontstaan.”