Planboard: organiseer je lessen

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Planboard

Planboard is een website met app die helpt om lessen te plannen en om de voortgang ervan bij te houden.

Planboard is een gratis beschikbaar instrument dat docenten en leerkrachten wil helpen hun lessen te plannen en resultaten bij te houden. Om Planboard te kunnen gebruiken is een (gratis) account bij Chalk.com nodig. Chalk is een Canadees platform waarbinnen een groot aantal onderwijstools toegankelijk gemaakt worden.

Dankzij een handige kleurcodering is het erg makkelijk om verschillende vakken of modules uit elkaar te houden. Doordat je ook kunt werken met subsecties (ook met een andere kleurcodering) is het bijhouden van de resultaten per klas, of groep leerlingen erg overzichtelijk.

Wanneer de vakken zijn aangemaakt, kun je deze opnemen in een ingebouwd lesrooster en ze vervolgens vullen met je lesplannen. Hiervoor zijn templates beschikbaar, die vrij kunnen worden bewerkt. Zo kun je visuele elementen en video’s toevoegen en documenten toevoegen (inclusief Google documenten). Ook kun je persoonlijke geheugensteuntjes aan je les koppelen.

Leerlingen kunnen het lesmateriaal vanuit thuis inzien, om zich zo beter te kunnen voorbereiden op de les.

Planboard koppelen met andere apps

Als je gebruik maakt van andere onderwijs-apps die onderdeel zijn van Chalk.com kun je Planboard met deze apps synchroniseren. Zo kun je een koppeling maken met apps die de aanwezigheidsregistratie faciliteren, helpen bij de beoordeling of de samenwerking in groepjes ondersteunen.

Steile leercurve

Het inrichten van je eigen Planboard-omgeving kost in het begin de nodige tijd. Planboard heeft een steile leercurve, maar gelukkig zijn er ruimschoots stappenplannen en video’s beschikbaar in het Helpcenter. Op lange termijn win je zeker tijd door Planboard te gebruiken waardoor je meer energie in de les kunt steken.