Opdrachten beoordelen makkelijker met Google Opdrachten

- Jeroen Langendam

Google introduceert Google Opdrachten, een tool waarmee het nakijken van ingeleverde opdrachten efficiënter en minder repetitief wordt. Ook het ingeleverd werk op plagiaat.

Als leerkracht ben je veel tijd bezig met het corrigeren van werk. Daarbij moet je heel vaak hetzelfde commentaar op ingeleverd werk schrijven, vooral gezien grote aantallen opdrachten en opstellen die je moet nakijken. Het nakijkwerk is een van de belangrijkste irritaties bij leerkrachten en verhoogt de, toch al hoge, werkdruk.

Google probeert deze frustratie aan te pakken met Google Opdrachten. Deze tool combineert de technologie van Google Docs, Drive en Search om het nakijken van opdrachten te eenvoudigen. Google belooft je tijd te besparen door ‘comment banks’. Ook controleert Opdrachten of het ingeleverde werk origineel en authentiek is. Google Opdrachten is zelfstandig te gebruiken, maar kan ook worden geïntegreerd met het Leerling Management Systeem (LMS).

Afbeelding: Google

Wat doet deze tool?

Digitale systemen en het LMS hebben veel voordelen. Daar staat echter tegenover dat de leerkracht zich aan het systeem moet aanpassen. Dat zorgt voor extra handelingen, die niet altijd even efficient zijn. Je moet elk bestand individueel downloaden. Ook moet je gegevens per leerling apart invoeren, vaak zelfs meerdere keren. Google belooft je dit werk uit handen te nemen. Een paar andere handige functies van de nieuwe tool:

  • Veelvoorkomende feedback kan worden opgeslagen in een comment bank. Via deze comment bank kun je de feedback met een enkele druk op de knop aan een opdracht toevoegen in Google Docs.
  • Wanneer een leerling een opdracht inlevert zorgt Google Opdrachten er automatisch voor dat het document niet meer bewerkt kan worden.
  • Bestanden kunnen in één keer aan hele onderwijsgroepen worden gestuurd
  • Je kunt met een paar muisklikken alle belangrijke bijlages toevoegen aan een opdracht.
  • Nakijken wordt makkelijker dankzij de ingebouwde Rubrics

Google Opdrachten beoordeelt originaliteit

Afkijken is van alle tijden. Maar ook de bronvermelding gaat niet altijd goed. Bij het opstellen van de bronnenlijst is het makkelijk om een citaat over het hoofd te zien. Google nieuwe onderwijstool heeft een ingebouwde rapportage op originaliteit die het document controleert op gemiste bronnen of plagiaat. Dit gebeurt terwijl je aan het nakijken bent.

De software vergelijkt de tekst met honderden miljarden webpagina’s en tientallen miljoenen boeken. Je kunt de ‘originality report’ ook inschakelen voor de leerling, zodat ze tijdens het maken van de opdracht zien waar hun werk teveel lijkt op dat van iemand anders. Dat helpt hen om authentiek eigen werk in te leveren.

Afbeelding: Google

Voorinschrijving voor Google Opdrachten geopend

De nieuwe nakijktool van Google komt over een paar weken beschikbaar voor het onderwijs. HHet is op dit moment dus nog niet mogelijk om er gebruik van te maken, maar je kunt wel een account aan te maken op Google Opdrachten. Voor gebruikers van G Suite for Education is Google Opdrachten een gratis onderdeel.