Kenniscentrum Digisprong lanceert privacyhandleiding Google Workspace

- Ilene Langen

Wil je hoge privacyrisico’s wegnemen in Google Workspace for Education? Dan is de technische handleiding van het Kenniscentrum Digisprong wat je nodig hebt. In de toekomst wordt eveneens een gelijkaardige Microsoft-gids ontwikkeld.

Gezien de Digisprong heel wat scholen met extra budgetten en toestellen heeft voorzien, is het ook nodig om aandacht te schenken aan de privacy van de gebruikers. Daarom ontwikkelde het Kenniscentrum Digisprong een technische handleiding om de Google-omgeving op school veiliger te maken. Dat deden ze onder andere in samenwerking met Kennisnet Nederland, Google, de koepels en Vicli.

Privacyrisico’s

Aan het gebruik van Google Workspace for Education zijn namelijk enkele privacyrisico’s verbonden. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde Nederlandse scholen in 2021 het platform niet meer te gebruiken, gezien Google zelf bepaalt voor welk doel en hoe het metadata verzamelt.

Voor Vlaanderen zijn er ook reeds gesprekken met Google opgestart door het Departement Onderwijs en Vorming om deze problemen aan te pakken. Het Kenniscentrum Digisprong raadt daarom ook af om een Google-licentie af te sluiten voor Workspace for Education.

Technische gids

Heb je toch reeds een contract afgesloten? Dan kan je de technische handleiding gebruiken om je privacyrisico’s te verminderen en je beveiliging te verbeteren. Bovendien kan je een handige checklist terugvinden, zodat je alle maatregelen die je moet nemen als onderwijsinstelling kan afvinken.

De privacyhandleiding kan je downloaden op KlasCement.  

lees ook

Hoe stuur je je Google Workspace-mail automatisch door naar je eigen Gmail?