i-Learn ook klaar voor de eerste schooldag

- Ilene Langen

Vandaag beginnen heel wat leerkrachten en leerlingen aan een nieuw schooljaar. Maar ook voor i-Learn, het nieuwe digitale project van de Vlaamse Overheid, is het een bijzondere eerste dag. Vanaf vandaag kunnen Vlaamse lagere en secundaire scholen namelijk gratis aan de slag met het MyWay portaal en de i-Learn Academy.

De Vlaamse Overheid lanceert vandaag i-Learn. Het project stelt een online portaal voor, MyWay genaamd, om educatieve toepassingen makkelijk toegankelijk te maken voor leerkrachten. Daarnaast voorziet het project ook de nodige begeleiding om het portaal optimaal te gebruiken, onder de noemer i-Learn Academy. Het overheidsproject zet vooral in op digitaal gepersonaliseerd leren, wat steeds belangrijker wordt in onze heterogene samenleving.

Eerste sessies

De komende weken kunnen medewerkers van de reeds ingeschreven i-Learn scholen deelnemen aan onboardingssessies. Op die manier kan het i-Learn project snel en makkelijk opgestart worden. In de sessies doorlopen scholen namelijk de verschillende stappen om vlot aan de slag te kunnen met het project.

Wat houdt het precies in?

Scholen die nu instappen groeien ook mee met het project. Vandaag al krijgen leerkrachten toegang tot de ‘leerkrachtview’ van het portaal. Zo kunnen leerkrachten MyWay rustig verkennen, het toolaanbod checken en eigen leersporen samenstellen. In de Academy vinden ze heel wat info om het portaal zo goed mogelijk te benutten dankzij e-learning modules, instructievideo’s, infopagina’s en toolfiches.

Binnen enkele weken lanceert het portaal zijn ‘leerlingview’. Vanaf dat moment kunnen leerkrachten hun uitgewerkte leersporen uittesten in de klas. In het najaar zullen ook kant-en-klare leersporen beschikbaar zijn, opgesteld door didactische experts van het project.

Educatieve tools

Het MyWay portaal bevat reeds een verscheiden aanbod aan educatieve tools, al zal het de komende weken en maanden nog blijven groeien. Denk bijvoorbeeld aan Boekies, Dwengo, VRT EDUbox en nog vele andere. Ook de i-Learn Academy wordt voortdurend uitgebreid. In het najaar verschijnen op het platform extra vormingssessies en scholen kunnen nu al intekenen voor een coachingtraject op maat. Op die manier worden ze begeleid om digitaal leren op maat in de school te implementeren.

Wil je je school ook graag inschrijven voor dit project? Dat kan hier.