HydrAI wint Sci-Tech Challenge met circulair concept

- David Van Waeyenberghe

De laureaten van de Sci Tech Challenge

De Vlaamse finale van de Europese Sci-Tech Challenge gaf aan ruim honderd derdegraadsleerlingen uit zeven secundaire scholen de kans om hun innovatieve kunnen te tonen. Het team HydrAI overtuigde de jury het meest met een circulair concept dat aluminium omzet in waterstof als energiezuinig alternatief. De professionele jury met als voorzitter Kris Peeters bepaalde de winnaar.

De Vlaamse finale van de Europese Sci-Tech Challenge is een wedstrijd georganiseerd door Vlaamse Jongeren Ondernemingen vzw (Vlajo), JA Europe en ExxonMobile. De Challenge daagt de jongeren uit om een idee te ontwikkelen dat gericht is op het verduurzamen en energiezuiniger maken van woningen of scholen. Zo willen de organisatoren jongeren warm maken voor wetenschap, technologie en de uitdagingen van morgen.

Waterstof uit aluminium

Tijdens de Vlaamse finale gingen 18 teams aan de slag om elk een eigen idee te bedenken voor het verduurzamen en energiezuiniger maken van woningen en scholen. Het winnende team, HydrAI, verraste de jury met een circulair concept dat aluminium omzet in waterstof als energiezuinig alternatief voor het verwarmen van gebouwen. Dit concept speelt in op het probleem van afval. Door afval op te halen en om te zetten naar waterstof, kunnen huizen en gebouwen worden verwarmd.

Dankzij deze winst mogen Tuur Versteeven van college Hagelstein (Sint-Katelijne-Waver), Leonie Rogge van Sint-Paulus-Campus VTI Waregem, Daniel De Voogd van Sint-Rita campus collega (Kontich), Ella Laureys uit Ursulinen Mechelen en Inse Stockbroekx van Atheneum Campus Van Eyck (Maaseik) in mei deelnemen aan de Europese Sci-Tech challenge in Brussel. “Het is tof om met nieuwe mensen uit het niks een probleem op te lossen. Zeker omdat de oplossingen ook echt impact kunnen hebben op de wereld”, aldus Tuur Versteeven.

Professionele jury

De leerlingen werden beoordeeld door een professionele jury met vertegenwoordigers van essenscia Vlaanderen, reclamebureau LDV, Mediafin, A Seat at the Table en Exxonmobil. Zij waren onder de indruk van de kwaliteit van de ideeën en de samenwerking binnen de teams. “Niet alleen over hun engagement of creativiteit maar ook dat ze heel snel in een team kunnen werken met mensen die ze niet kennen”, looft juryvoorzitter Kris Peeters.

lees ook

Meer dan 100 STEMfluencers inspireren leerlingen

Met de Sci-Tech challenge willen Vlaamse Jonge Ondernemers vzw (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe de STEM-competenties bij jongeren stimuleren. “Voor jongeren is een STEM-richting vaak nog heel vaag. Het is meer dan enkel fysica en wiskunde maar het betekent echt een impact hebben op de wereld en bijdragen tot de energietransitie,” besluit Fadwa Lahssini, woordvoerder van Exxonmobil.