Google lanceert reparatieprogramma voor Chromebooks in het onderwijs

- Ilene Langen

Google zet een reparatieprogramma op voor Chromebooks in het onderwijs. Op die manier kunnen scholen de toestellen binnenshuis oplappen en geïnteresseerde leerlingen IT-skills aanleren.

Google kondigt via een blogpost zijn nieuw reparatieprogramma aan voor Chromebooks in scholen. Naar eigen zeggen zijn de toestellen veel duurzamer en verbruiken ze tot wel 46 procent minder energie dan andere laptops. Nu wil Google nog een stapje verder gaan en in samenwerking met zijn partners een heus ecosysteem opzetten van te repareren toestellen.

De handen uit de mouwen

Chromebooks waren in het verleden echter al te repareren. De toestellen werden dan naar geautoriseerde dienstverleners gestuurd om onder garantie gefikst te worden. Toch bleef het voor ICT-coördinatoren moeilijk om te weten welke toestellen ze zelf onder handen konden nemen.

Daarom slaat Google de handen in elkaar met bedrijven als Acer en Lenovo om de toestellen in de spotlight te zetten. Op deze website vind je dan ook welke componenten – zoals het toetsenbord of het scherm – te vervangen zijn. Bovendien toont het je waar je de onderdelen kan kopen en hoe je ze moet vervangen.

Nieuw systeem

Sommige fabrikanten, zoals Acer, voorzien (voornamelijk in de Verenigde Staten) reeds training in het repareren van toestellen. Veel scholen hebben ook programma’s die inzetten op het binnenshuis aanleren van skills om Chromebooks te fiksen. Zo wordt er op kosten bespaard en doen leerlingen belangrijke vaardigheden op.

Google schreef zelfs een handleiding om je eigen reparatieprogramma op te zetten, met input van ICT-coördinatoren.

lees ook

Acer pakt uit met vier nieuwe toestellen voor het onderwijs