Gentse Arteveldehogeschool biedt nieuwe postgraduaat Experience Architect

- Yari Turksma

De Arteveldehogeschool in Gent zal vanaf dit najaar een nieuwe postgraduaat bieden gericht op UX-design. De nieuwe opleiding gaat Experience Architect heten en zal nauw samenwerken met digitale bureaus om betere UX-experts op de markt te brengen.

Door de toenemende digitalisering van de maatschappij moeten bedrijven constant sneller en creatiever innoveren. Hierbij verwachten klanten dat ze als eindgebruiker gemakkelijk gebruik kunnen maken van diensten. Met het postgraduaat ‘Experience Architect’ biedt de Arteveldehogeschool een nieuwe mogelijkheid voor deze snelgroeiende industrie, aldus de hogeschool zelf.

UX-design is momenteel een ontzettend gegeerde maar zeldzame competentie op de arbeidsmarkt.

Dieter Wullaert

De opleiding zal één academiejaar omvatten, en richt zich op zelfsturend leren, met veel input van verschillende digitale bureaus en peer teaching. Er zullen in totaal 30 lessen zijn onder leiding van meerdere experts uit het bedrijfsleven. Er zal een strenge numerus fixus zijn, de opleiding biedt slechts plaats voor 20 studenten dit academisch jaar. Experience Architect zal dit najaar starten en heeft op 10 september een informatieavond.

Gericht op de praktijk dankzij samenwerking met het bedrijfsleven

Deze nieuwe studie heeft een specifieke insteek om aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Want alhoewel de markt naar goede UX-experts fors is toegenomen de afgelopen jaren, ontbreekt het aan experts met de juiste competenties. “UX-design is momenteel een ontzettend gegeerde maar zeldzame competentie op de arbeidsmarkt” aldus Dieter Wullaert, de coördinator van het postgraduaat bij Arteveldehogeschool, die een recente Agoria studie citeert dat het grote tekort aan UX-experts vastlegt.

De opleiding werkt nauw samen en krijgt veel input van In The Pocket, LeapFORWARD en Wijs. Deze drie digitale bureaus zullen lesmateriaal en opdrachten bieden die zich zal richten op alle interacties die gebruikers hebben met digitale producten, websites en apps.

Deze drie digitale bureaus alle lessen samenstellen, waar Arteveldehogeschool zich op zal stellen als facilitator. De exacte vormgeving van de studie staat nog niet vast,maar het zal waarschijnlijk gaan om een vorm van duocoaching waar minimaal twee personen van verschillende bedrijven aanwezig zullen zijn. David Morgan, de Strategic Designer van LeapFORWARD is al bekendgemaakt als één van de docenten, terwijl In The Pocket en Wijs naar verwachting meerdere experts in zullen zetten over het academisch jaar.

Er is geen specifieke vooropleiding nodig om in te mogen schrijven voor Experience Architect. Alhoewel voorkennis wel een pre is, gezien er veel uitwisseling van kennis zal zijn binnen het peer teaching leerconcept.