Flanders Game Hub geeft boost aan Vlaamse game-industrie

- David Van Waeyenberghe

Het initiatief van Hangar K, Flega en Howest wil meer Vlaamse gamebedrijven succesvol laten starten en groeien. De Vlaamse ministers van Media en Innovatie trekken twee miljoen euro uit voor de realisatie van de Flanders Game Hub.

De Vlaamse gamesector heeft een prima reputatie. Die sterkte komt met een vaak pijnlijke bijwerking. Steeds vaker zien Vlaamse bedrijven hun talenten vertrekken om in het buitenland aan de slag te gaan bij grote gamestudio’s. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de wereldwijde markt voor gaming nu al goed is voor meer dan 180 miljard euro. Tussen 2017 en 2020 groeide het aantal Belgische gamebedrijven tot 84.

Brain drain vermijden

Naast de groei zette Vlaanderen stappen om publiek en privékapitaal voor de sector vrij te maken. “Toch kiezen nog te weinig afgestudeerden voor de ontwikkeling van game- en XR-applicaties in eigen land”, staat in een bericht van het departement Cultuur, Jeugd en Media. Om de brain drain, de vlucht van eigen talent naar het buitenland, te vermijden slaan verschillende partners de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een ‘Flanders Game Hub’.

Hangar K, Flega en Howest-DAE Studios willen met de hun bijdragen aan de structurele groei en verduurzaming van de Vlaamse game-industrie. Flanders Game Hub moet tegelijk de drijvende kracht worden van een sterke en economisch bloeiende game- en XR-industrie. Tegelijk moet het bruggen bouwen tussen talent, bedrijven, experts, investeerders en partners om zo de bedrijfsontwikkeling te ondersteunen via een incubator-en acceleratorprogramma.

lees ook

‘Van gamen kan je leren’ – Liesbeth Last

Relanceproject

De game hub moet het kloppend hart worden van de Vlaamse game community door het organiseren van events over heel Vlaanderen. Voor de realisatie van de Flanders Game Hub trekt de Vlaamse overheid een budget uit van twee miljoen euro, over een looptijd van vier jaar. De hub past in het relanceplan Vlaamse Veerkracht en wordt voorgesteld in het voorjaar van 2023.

De Vlaamse overheid ondersteunt de samenwerking tussen drie partners. Hangar K geeft startende ondernemers een plaats in de digitale industrie. Flega, the Flemisch Games Association, ondersteunt het volledige Vlaamse ecosysteem van de game-industrie. DAE studios tot slot is een spin off van van Howest. De samenwerking, met steun van de overheid, moet er voor zorgen dat talent van eigen bodem effectief op eigen bodem blijft.