Dingt jouw project mee naar de Mediawijs Awards 2022?

- David Van Waeyenberghe

Het Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid reikt begin 2023 voor de zevende keer de Mediawijs Awards uit.

Mediawijsheid zit als een rode draad verweven in het (ICT-) beleid van scholen en onderwijsinstellingen. De projecten die inzetten op het thema schoten de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid, beloont voor de zevende keer mediawijze en digitale initiatieven.

Vier categorieën

Mediawijs verzamelt informatie en materialen voor professionals en vrijwilligers die inwoners uit Vlaanderen en Brussel helpen omgaan met digitale technologie en media. Met die informatie en projecten kunnen ICT-coördinatoren en leerkrachten aan de slag gaan in de klas. Net omdat er zoveel initiatieven opduiken, zet Mediawijs de uitschieters graag in de kijker. Er vallen awards te winnen in vier categorieën:

  • De mediawijze inhoud van het project
  • De maatschappelijke impact
  • De duurzaamheid
  • Het vernieuwend gehalte

Vorig jaar schreven 26 projecten zich in. Die namen uiteenlopende vormen aan, gaande van onderzoek over lesactiviteiten tot educatieve pakketten en campagnes. Een onafhankelijke jury selecteerde 10 finalisten waaruit de uiteindelijke vier winnaars kwamen. Mediawijs gaat nu op zoek naar de opvolgers voor TOe KOel, Kritikat, Digibuddies en Amai.  

lees ook

‘Mediawijsheid bijbrengen zie ik als onze grootste uitdaging’ – Bert Vanhauwaert

Inschrijven tot 16 december

Projecten die menen in aanmerking te komen voor een award, en extra media-aandacht, kunnen zich nog tot 16 december inschrijven. Mediawijs is op zoek naar zinvolle, uitdagende, mediawijze projecten, lespakketten en vormingen die uniek en nieuw zijn in Vlaanderen. Het Kenniscentrum kijkt ook uit naar initiatieven voor kwetsbare doelgroepen.

“Met deze prijzen wil Mediawijs meer zichtbaarheid geven aan initiatieven die mensen aanzetten om kritischer, creatiever, actiever en bewuster met media om te gaan”, zegt Andy Demeulenaere, coördinator Mediawijs op de website. De uitreiking vindt eind januari 2023 plaats.

Inschrijven kan via de website van Mediawijs.