Deeltjesversnellers centraal in nieuwe MOOC van European Schoolnet

- David Van Waeyenberghe

De European Schoolnet Academy start midden oktober met een nieuwe Massive Open Online Course. De ‘MOOC’ moet (STEM)leerkrachten meer handvatten geven om leerlingen mee te nemen in het verhaal van deeltjesversnellers.

De cursus is gericht naar leerkrachten uit het middelbaar onderwijs, ongeacht het vak dat ze geven. De enige voorwaarde is dat ze geïnteresseerd zijn in hoe wetenschap werkt in de 21ste eeuw. Volgens de organisatoren helpt de MOOC leraren hun lessen te transformeren door authentieke verhalen van mensen en toepassingen uit de natuur- en scheikunde te integreren in hun onderwijs. De lessen kunnen op eigen tempo worden gevolgd, vanaf 16 oktober.

Accelerating Teaching x Scientix

De online cursus is een samenwerking tussen Accelerating Teaching en Scientix. Deze MOOC wil docenten ondersteunen bij het organiseren van leerervaringen rond deeltjesversnellers. De meeslepende modules bieden deelnemers de mogelijkheid om het brede scala aan toepassingen en concepten van versnellers te verkennen. De docenten zullen deelnemen aan discussies over pedagogische benaderingen en sociaal relevante inhoud voor interdisciplinair STEM-onderwijs.

De cursus omvat deze vier leerdoelstellingen:

  • Begrijpen van het belang van grote infrastructuren zoals het CERN voor STEM-onderwijs
  • Studenten betrekken bij modern wetenschappelijk onderzoek via gratis digitale hulpmiddelen
  • Inzicht krijgen in de werking van deeltjesversnellers en hun maatschappelijke relevantie
  • Ontdekken van verschillende onderwijsmethodes om het analytisch en kritisch denkvermogen, samenwerking, communicatie en participatie van studenten te bevorderen

lees ook

European Schoolnet lanceert project dat AI-effecten in onderwijs bestudeert

European Schoolnet Academy zal de eerste (van vier) modules openzetten op 16 oktober. Deelnemers kunnen op eigen tempo de cursus volgen. De uiterste deadline om alle activiteiten en opdrachten af te werken is 22 november.

Meer info via de website van European Schoolnet Academy.