Dataroots lanceert Rootlabs: community voor AI-onderzoek

- Jeroen Langendam

Het in Leuven gevestigde Artificiële Intelligentie bedrijf Dataroots lanceert Rootlabs, een community die draait om toegepast onderzoek naar Artificiële Intelligentie (AI).

Het doel van de community is om de kennis van AI te delen. Hiertoe zullen onder meer events zoals Rootcamps en een Rootacademy worden georganiseerd. Ook wil Rootlaps de academische wereld en het bedrijfsleven met elkaar in contact brengen, door middel van events, stages en sessies bij onderwijsinstellingen.

Dataroots is ambitieus. Het bedrijf wil uitgroeien tot toonaangevend AI-competentiecenter. Het lanceren van de eigen community RootLabs is daarin een nieuwe stap. Jonas Tundo, van DataRoots vertelt dat het bedrijfsleven steeds meer gebruik maakt van AI, maar dat de technologie nog lang niet uitontwikkeld is: “Er valt nog van alles te leren en te ontdekken over die technologie”.

Om de ontwikkeling van AI te versnellen is kennisdelen belangrijk, verteld Tundo: “Via RootLabs willen we onze praktische expertise bundelen en delen met andere AI-specialisten uit het werkveld en de academische wereld. “. Dataroots is overigens niet de eerste die met een toegankelijk manier komt om kennis over AI op te doen. Zo opende Microsoft vorig jaar een AI Business School. Maar waar Microsoft online blijft, gaat Rootlabs ook offline.

Rootacademy

Dataroots heeft grote verwachtingen van de RootAcademy. In eerste instantie is dit bedoeld als een intern opleidingsorgaan dat medewerkers, van junior tot senior, zal trainen in de nieuwste technologieën. De verwachting is dat de trainingen op den duur ook voor externe cursisten toegankelijk worden.

Rootlabs moet bedrijfsleven en academici in contact brengen

Om bedrijfsleven en wetenschap met elkaar te verbinden wil RootLabs maandelijks RootCamp-sessies organiseren. Tijdens deze sessies komen mensen uit de operationele praktijk in contact met studenten. De eerste sessie, over Natural Language Processing, staat gepland op 18 maart op de KU Leuven, maar het is aannemelijk te veronderstellen dat deze vanwege corona zal worden afgelast. Toekomstige onderwerpen zijn DataOps en Entrepreneurship in AI. Ook gebruikt Dataroots de RootCamp-sessies als middel om stagiairs te werven.