Dag van de Wetenschap (27 november) groter dan ooit

- David Van Waeyenberghe

De twaalfde editie van de Dag van de Wetenschap trekt dit jaar alle registers open. Na twee online Corona-edities is het komend weekend goed raak voor de liefhebbers van wetenschap en techniek. Zelfs Vlaams minister Jo Brouns reserveerde al een plaatsje.

Zondag 27 november staat met stip aangeduid in duizenden agenda’s. Na twee online edities door de verduvelde Coronapandemie zwieren de deuren keihard open van labo’s, hogescholen, onderzoeksinstellingen, musea, STEM-academies, universiteiten en zo veel meer locaties, in Vlaanderen en Brussel.

(a)live and kicking

Het staat in de sterren geschreven dat de twaalfde editie van de Dag van de Wetenschap meer dan ooit de moeite zal zijn. Met nu al 853 activiteiten op 114 locaties, plus 117 digitale activiteiten, verbreekt uitgave 2022 alle records. Nog een cijfer: 150 verschillende organisaties zorgen voor een gevarieerd programma voor jong en oud en laten zowat alle wetenschapsdomeinen aan bod komen.

Keuze genoeg voor wie zondag zin heeft in een dagje wetenschap. Workshops, lezingen, demo’s, rondleidingen, het kan allemaal in Vlaanderen en Brussel. Voor het eerst sinds 2019, de laatste ‘live’ editie, vinden opnieuw verschillende wetenschapsfestivals plaats. Ook de STEM-academies, waar kinderen en jongeren doorheen het jaar workshops volgen, nemen voor het eerst deel aan de Dag van de Wetenschap.

lees ook

Focus op STEM en talen in nieuwe eindtermen

Bekend volk op de afspraak

De organisatie verwacht tienduizenden enthousiastelingen, komende zondag overal in Vlaanderen en Brussel. Onder hen ook heel wat schoon en bekend volk. Vlaams minister Jo Brouns (Economie, Innovatie,…) stippelde een mooie route uit samen met Stephane Berghmans (CEO Technopolis), meter Angelique Van Ombergen (ESA) en peter Frank Deboosere (weerman en klimaatkenner). In de voormiddag neemt het viertal deel aan activiteiten op Campus Diepenbeek van UHasselt. Na de middag staan het Thor Park en Energyville op de planning.

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid, gecoördineerd door Technopolis. “Wij bieden met de coördinatie alle wetenschappers, instellingen, musea, hogescholen,… een demonstratieplatform aan”, zegt Stephane Berghmans. “Vlaanderen bruist van de wetenschap en innovatie, maar je kan er pas de volgende generaties mee inspireren als je dat aan de buitenwereld laat zien.”

Aftermovie van de eerste digitale Dag van de Wetenschap in 2020

#DVDW2022

De Dag van de Wetenschap biedt naast de fysieke evenementen ook meer dan 100 digitale activiteiten aan. Wie geen vervoer heeft om wie gewoon lekker thuis wil blijven, kan online deelnemen aan 360°-tours, podcasts, digi-quizzen, doe-en bouwpakketten, shows, experimenten, enzovoort. Veel van die activiteiten blijven online zodat het eigenlijk elke dag een Dag van de Wetenschap kan zijn.

De Dag van de Wetenschap is online te volgen via #DVDW2022 op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter. Deelnemers kunnen via de hashtag zelf hun bijdrage op sociale media posten.

Het volledige programma kan je vinden op de website van de Dag van de Wetenschap.