Amazon wil tegen 2025 AI-vaardigheidstrainingen geven aan 2 miljoen mensen

- David Van Waeyenberghe

Internetgigant Amazon heeft ‘AI Ready’ aangekondigd. Het nieuwe initiatief stelt zich als doel om tot en met 2025 wereldwijd 2 miljoen mensen gratis AI-vaardigheidstrainingen aan te bieden. Om dat doel te bereiken, lanceert Amazon nieuwe initiatieven voor volwassenen en jonge leerlingen en worden de bestaande gratis AI-trainingsprogramma’s uitgebreid.

Geld zou geen belemmering mogen zijn om toegang te krijgen tot deze essentiële AI-vaardigheden, stelt Amazon in een persbericht. Daarmee wil het bedrijf van sterke man Jeff Bezos AI-onderwijs toegankelijk maken voor iedereen en zo helpen om het volledige potentieel van AI te benutten. Amazon lanceert in dat verband drie nieuwe initiatieven. Het gaat om acht nieuwe, gratis AI- en generatieve AI-cursussen, AWS schoolbeurzen voor ruim 50.000 studenten wereldwijd en een vernieuwde samenwerking met Code.org.

Grote behoefte aan vaardigheden

Een studie (in opdracht van Amazon) wees onlangs uit dat de nood aan AI-vaardige werknemers nog nooit zo groot is geweest als nu. Het aanwerven van AI-geschoold talent is voor 73 procent van de werkgevers dan ook een prioriteit. Toch zegt drie op vier dat het niet lukt om aan hun behoefte aan AI-talent te voldoen. Diezelfde werkgevers verwachten dat hun personeelsleden tot 47 procent meer zullen verdienen wanneer ze over betere AI-vaardigheden beschikken.

Amazon wil met de (gratis) opleidingen de AI-vaardigheden verbeteren van voornamelijk jongeren

Bedrijven zijn er zich van bewust dat AI een integraal onderdeel zal worden van de manier van zaken doen. 93 procent van de werkgevers verwacht dat ze in de komen vijf jaar AI-oplossingen zullen gebruiken in hun organisatie. Naast de acht gratis, meer algemene AI- en generative AI cursussen, biedt Amazon ook trainingen voor specifieke doelgroepen zoals zakelijke en niet-technische mensen, en aan ontwikkelaars en technici die wat dieper op de materie ingaan.   

12 miljoen dollar aan generative AI-beurzen 

Via het AWS Generative AI Scholarship programma zal AWS Udacity-beurzen ter waarde van meer dan 12 miljoen dollar verstrekken aan meer dan 50.000 studenten. Het gaat om leerlingen van middelbare scholen en universiteiten uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen wereldwijd. “We willen zoveel mogelijk studenten helpen”, stelt Amazon. Studenten die in aanmerking komen, zullen de cursus gratis kunnen volgen.

lees ook

TeachAI lanceert AI-gids voor scholen

Die cursus is trouwens ontworpen door AI-experten van AWS (Amazon Web Services) en laat studenten kennismaken met fundamentele AI-concepten. Nadat de studenten (met succes) de cursus hebben afgerond, krijgen ze een certificaat van Udacity. Daarmee kunnen ze hun opgedane kennis bewijzen aan (toekomstige) werkgevers. Deze AI-toezegging komt bovenop de miljoenen dollars aan investeringen om tegen 2025 aan 29 miljoen mensen gratis cloud-computing trainingen te geven.

Hour of Code Dance Party: AI Edition

Amazon start een nieuwe samenwerking Code.org om Hour of Code Dance Party: AI Edition te lanceren. Studenten kunnen tijdens deze introductie tot doceren en AI een eigen virtuele muziekvideo maken. Artiesten als Harry Styles en Miley Cyrus verlenen hun medewerking aan het project. De studenten coderen de choreografie van hun virtuele danser en gebruiken emoji’s en AI-prompts om geanimeerde achtergronden te maken.

Hour of Code Dance Party: AI Edition

“Deze activiteit geeft deelnemers een inleiding tot generatieve AI, inclusief het leren over grote taalmodellen”, legt Amazon uit. “De studenten krijgen eveneens inzicht in hoe die modellen worden gebruikt om voorspellende analyses aan te drijven die verantwoordelijk zijn voor het maken van nieuwe afbeeldingen, teksten, enzovoort.”